Martijn Pijnenburg bij het zonnepark op P8 in Harderwijk.
Martijn Pijnenburg bij het zonnepark op P8 in Harderwijk. Ton Pors

Wethouder Martijn Pijnenburg: ‘Van mijn hobby mijn werk gemaakt’

Politiek

Met zijn 35 jaar is Martijn Pijnenburg de jongste wethouder in de gemeente Harderwijk. Samenwonend met zijn vriendin en sinds kort de trotste pappa van een dochtertje. Geboren in het Boerhaave ziekenhuis en na omzwervingen door Harderwijkse wijken en de binnenstad nu woonachtig in Drielanden.

Hij volgde les op de regionale scholengemeenschap (RSG) in Harderwijk en behaalde zijn master na zijn studie cultureel erfgoed. De belangstelling voor geschiedenis maar vooral voor het erfgoed zat er al op jonge leeftijd in bij Pijnenburg.

Dat heeft een stukje te maken met de historie die hij vindt in de stad waar hij opgroeide maar als kind ging hij met zijn ouders mee op vakantie en werden kastelen bezocht in Duitsland en raakte hij bijzonder onder de indruk van Trier als oudste stad van dat land en de geschiedenis die daaraan is verbonden.

Hoewel de hoeveelheid vrije tijd af en toe beperkt is schreef hij in die spaarzame uurtjes wel een boek over kasteel Essenburgh in Hierden. Daar werkte hij tien jaar aan. ,,Juist op de dag dat het boek zou worden gepresenteerd gingen de coronamaatregelen van start en gingen alle toeters en bellen niet door. Zijn interesse voor de Essenburgh werd mede ingegeven vanuit zijn katholieke achtergrond. Hij denkt nog met plezier terug aan de gesprekken met de paters en de zusters.

AFDELING Pijnenburg was landelijk lid van D66. Dat vanwege het optreden van toenmalig leider Alexander Pechtold en de wijze waarop die het opnam tegen Wilders. ,,Heel conservatief. Maar ook een partij die als oppositie meedacht met de coalitie.” In 2013 werd Martijn benaderd door de Gelderse afdeling van D66 omdat men wel mogelijkheden zag in Harderwijk een afdeling te starten die tot dan ontbrak.

Martijn belandde in het bestuur en op de tweede plek op de kandidatenlijst. D66 behaalde twee zetels en daarmee was het raadslidmaatschap voor hem een feit. Onder meer was hij vijf jaar fractievoorzitter en nu wethouder. Geen vooropgezet plan. ,,Ik had niet op school al het idee ik ga de politiek in en nooit bedacht dit zelf te gaan doen. Je wil iets voor de stad betekenen en dat maakt dat je zo op deze plek terecht komt. Ik doe dit om Harderwijk mooier te maken.”

Pijnenburg heeft niet direct verdere politieke ambities. ,,Dat staat mij niet zo aan. Ik ben net vader geworden. Als je de landelijke politiek in wil dan moet je het land door spreken in kleine zaaltjes. Hier heb je het over de voor- en achtertuin van mensen en kun je wat voor hen betekenen. Dat vind ik het mooie aan plaatselijke politiek.”

BESLISSING Voor het wethouderschap door hem aanvaard heeft hij hier wel over nagedacht. ,,Ik heb er toch voor gekozen omdat je als wethouder nog meer kunt bereiken dan vanuit de raad, je kunt meer voor je stad betekenen. Je bereidt het beleid voor al is de beslissing uiteindelijk altijd aan de raad.”

Overigens had Pijnenburg niet verwacht te worden gevraagd. Zijn partij ging van drie naar twee zetels in de raad. ,,Ik dacht dat gaat niet gebeuren. Ik ga met plezier weer aan het werk en was niet bang duimen te moeten gaan draaien. Aan de onderhandelingstafel bleek echter dat wij het best pasten bij de nieuwe coalitie.”

ERFGOED Martijn vindt dat hij ook een takenpakket heeft gekregen dat fantastisch bij hem past. Naast erfgoed onder meer cultuur en diversiteit. Maar ook duurzaamheid. ,,Ik heb daardoor van mijn hobby mijn werk kunnen maken. “ 

Hetgeen niet wil zeggen dat hij alle hobby’s over boord gooit. ,,Ik hou van muziek, ik kan weer naar festivals. Ik heb al kaarten voor concerten en kan eindelijk naar Lowlands.” Onder meer Bruce Springsteen mag tot zijn favorieten worden gerekend. ,,Jarenlang zijn we in de vakanties naar festivals gegaan. Bij twee was je al door je vrije dagen heen. Bovendien kost het tijd bij te blijven als het om muziek gaat.”

VADERSCHAP Bij de onderhandelingen is afgesproken dat Martijn één dag in de week zich volledig aan zijn vaderschap kan wijden. ,,Dan is mijn focus geheel gericht op het gezin. Het vaderschap bevalt mij goed. Onze nachtrust wordt ook niet te veel verstoord. Ons dochtertje slaapt zes tot acht uur ’s nachts. Ik wil als vader zelf de verantwoordelijk nemen ons kind mede op te voeden en in dat opzicht geen bijrol vervullen. Niet de man zijn die op zondag het vlees komt snijden.”

Duurzaamheid vindt Martijn een belangrijke zaak. ,,Wij zijn de eerste generatie die met de gevolgen van klimaatverandering worden geconfronteerd. Maar ook de laatste generatie die er wat aan kan doen. Dat maakt dat wij er volop mee aan de gang moeten. Ik besef dat wij het verschil kunnen maken. Als wij het niet doen wie doet het dan.”

,,We kunnen er ook wat aan doen. Als je dat niet doet wat ben je dan nog waard. Mijn persoonlijk ambitie is op het gebied van duurzaamheid, maar ook cultuur en diversiteit de nodige stappen zetten. Waarbij duurzaamheid na wonen voor mij op nummer twee staat.”


Wijnand Kooijmans

advertentie
advertentie
Afbeelding
Harderwijker 101 jaar oud en nog steeds boodschappen op de fiets doen 3 uur geleden
Afbeelding
Inclusie agenda niet langer onder kopje zorg en welzijn: Kwaliteitsslag door gemeente Harderwijk 4 uur geleden
Afbeelding
Harderwijkse atleten van Athlos sprinten tegen Usain Bolt 5 uur geleden
Afbeelding
Kaarten Pop Meets Classic voor voedselbank in Harderwijk 5 uur geleden
Afbeelding
Uitstel antwoord op vragen exploitatie van sportcafé sportcomplex De Sypel 6 uur geleden
Afbeelding
Energievolle ‘zonnebloem’ aan de Randweg in Harderwijk 6 uur geleden
Afbeelding
Ruimte binnensport is al jaren ‘bevroren’ door krapte 6 uur geleden