Maarten Reckman wethouder door zetelwinst Harderwijk Anders
Maarten Reckman wethouder door zetelwinst Harderwijk Anders Ton Pors

Wethouderschap is kers op de taart voor Maarten Reckman

Politiek

HARDERWIJK Na een lang leven actief te zijn geweest binnen het sociaal domein ziet Maarten Reckman zijn benoeming tot wethouder van de gemeente Harderwijk als de kers op de taart. Vooral omdat hij de portefeuille sociaal domein mag gaan beheren. De komst van een vijfde wethouder maakt dat hij nog geen eigen kamer heeft.

Maarten Reckman, zestig jaar inmiddels, werd geboren in Den Haag maar groeide op in Odijk, een klein plaatsje in de omgeving van Bunnik. ,,Voor je het weet ben je er doorheen. Ik vergelijk het wel eens met Harderwijk. Hier heb je alles wat een stad heeft te bieden. Maar op straat kom je altijd wel een bekende tegen, men kent elkaar hier nog. Dat is een beetje het dorpse van Harderwijk en Hierden en dat mag ik wel.”

De net aangetreden wethouder heeft drie kinderen die inmiddels allemaal zijn uitgevlogen en met hun partners een eigen leven leiden. ,,Dat maakt dat je in een andere levensfase terecht komt. Ik woon samen met Myriam en hebben het goed in de wijk Stadsweiden waar ik inmiddels al zevenentwintig jaar woon.

GROEPSLEIDER Maarten volgde de opleiding sociale academie en ging daarna aan het werk als groepsleider in een instelling in Doorn met wat toen nog moeilijk opvoedbare kinderen werd genoemd. Geleidelijk aan groeide hij door naar bestuurder en beroepskracht in het open jongerenwerk. Hij ging aan de slag in Lelystad als buurthuiswerker en verhuisde naar die plaats.

Het was echter in een periode dat er moest worden bezuinigd. Men dacht dat het werk wel kon worden gedaan door onder meer mensen met een zogenoemde Banenpool-baan. Het betekende dat Maarten op zoek moest naar nieuw werk. Dat vond hij bij een klein kantoortje met een lesruimte, eigenlijk gewoon gevestigd in een woonhuis.

Hij leidde jongeren op en begeleidde hen naar een baan. Het was voor het eerst dat er Europese subsidie kwam om met de gemeente projecten op te zetten. Onder meer was dat een tuinbouwkas in Almere voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. ,,Met de handjes in de aarde en ondertussen zoeken welk toekomstperspectief mensen voor zichzelf zagen.”

BEDRIJF In 2006 startte Reckman een eigen bedrijf en hield hij zich onder meer bezig met re-integratie trajecten. Zo zette hij meerdere projecten op die maakten dat mensen weer mee konden doen aan de maatschappij. ,,Hiervoor is nu veel meer aandacht dan toen. Doel was mensen zo snel mogelijk uit de uitkering te krijgen, nu is alles veel meer gericht op het kunnen functioneren en mee te kunnen doen in de samenleving.”

In zijn studietijd werd Maarten Reckman wel eens gevraagd naar zijn politieke ambities. Steevast was zijn antwoord: ,,Dat ga ik niet doen, je kunt weinig bereiken. Door de jaren heen word je wat verstandiger.” Niet helemaal vreemd omdat Maarten komt uit een sociaal zeer bewogen gezin. ,,Alles werd besproken van de honger in Afrika tot de schandalen rond de Amerikaanse presidenten.”

Henk Vermeer is een goede vriend van Maarten Reckman. ,,Hij belde mij vanuit het midden van Parijs en gaf aan dat er nog mensen werden gezocht op de kandidatenlijst van Harderwijk Anders voor de verkiezingen van 2018. Of ik mee wilde doen. Ik werd nummer zeven op de lijst en had niet direct de verwachting in de raad te komen. We kregen zes zetels en omdat Gert Jan van Noort opnieuw wethouder werd, kwam ik alsnog in de raad. Ik heb vier jaar meegedraaid met sociaal domein als mijn aandachtsgebied.”

KANDIDAAT ,,Toen kwam de vraag of ik mij niet kandidaat als wethouder wilde stellen. Edwin Enklaar heeft veel meer ervaring dan ik en is bovendien van wonen. Hij werd de eerste kandidaat en ik de tweede. Je houdt er wel rekening mee te kunnen worden benoemd maar verwachtte het eigenlijk niet.”

De partij haalde tien zetels en in de onderhandelingen werd overeen gekomen dat Harderwijk Anders twee wethouders zou leveren. ,,Dan word je ineens wethouder, het is dan wel even omschakelen. Ik zie het als de kers op de taart en een hele eer om wethouder van Harderwijk te mogen zijn.”

Maarten en Myriam hebben sinds enige tijd een hondje en vinden het fijn daarmee een wandeling te maken. Van kamperen kan hij ook genieten. ,,Ik hou ook van concerten gaan al is dat met andere muziek dan de twee collega-wethouder. Waar die gaan voor harde muziek vind ik het North Sea Jazzfestival mooi.”

GEBOKST Reckman heeft wijken en buurten ook in zijn portefeuille. ,,Mensen moeten het gevoel hebben dat de wijk van hen is. Niet iedere wijk heeft dezelfde behoefte maar in coproductie met de gemeente moeten wij wel zaken oppakken zodat de bewoners kunnen zeggen ‘dat hebben wij voor elkaar gebokst.’ Hoe kunnen mensen zelf de regie nemen en aan hun toekomst werken en die verbeteren. Dat zie ik als belangrijk.”

De gemeente is er voor de mensen en niet andersom. ,,Blijf elkaar vinden en blijf met elkaar in gesprek. Werk samen waar dat kan, samenwerking is de sleutel tot alles. Wanneer je alleen gaat voor je eigen clubje wordt het niets. 1 + 1 is voor mij drie.”

Wijnand Kooijmans

advertentie
advertentie
Afbeelding
Harderwijker 101 jaar oud en nog steeds boodschappen op de fiets doen 2 uur geleden
Afbeelding
Inclusie agenda niet langer onder kopje zorg en welzijn: Kwaliteitsslag door gemeente Harderwijk 4 uur geleden
Afbeelding
Harderwijkse atleten van Athlos sprinten tegen Usain Bolt 5 uur geleden
Afbeelding
Kaarten Pop Meets Classic voor voedselbank in Harderwijk 5 uur geleden
Afbeelding
Uitstel antwoord op vragen exploitatie van sportcafé sportcomplex De Sypel 5 uur geleden
Afbeelding
Energievolle ‘zonnebloem’ aan de Randweg in Harderwijk 6 uur geleden
Afbeelding
Ruimte binnensport is al jaren ‘bevroren’ door krapte 6 uur geleden