!
Edwin Enklaar is de man voor de woningbouw
Edwin Enklaar is de man voor de woningbouw Ton Pors

Het politieke avontuur van wethouder Edwin Enklaar

1 augustus 2022 om 08:00 Politiek

HARDERWIJK Een opmerking tijdens een bijeenkomst over permanente bewoning van recreatiewoningen betekende de start van het politieke avontuur van wethouder Edwin Enklaar. ,,Waarschijnlijk viel ik daardoor op want de toenmalige voorzitter van Harderwijk Anders kwam bij mij op bezoek.”

Het juiste jaartal is Enklaar vergeten. ,,Het zal in 2002 of 2003 zijn geweest.” Hij werd in 1976 in Harderwijk geboren. Daarna volgde een tijdje een verhuizing naar Zevenaar omdat zijn vader daar werkte. Om in 1985 terug te keren in zijn geboorteplaats.

Daar volgde hij onderwijs aan de rooms katholieke Dominicus Savioschool om later de HAVO opleiding te doen op het christelijk college Nassau Veluwe. Enklaar droomde van een carrière bij de Koninklijke Marechaussee en startte ook het traject. Om uiteindelijk toch te worden afgewezen. ,,Ik liep daarna even met de ziel onder mijn arm maar ben vervolgens een jaar een opleiding gaan volgen en certificaten behaald op bedrijfseconomisch terrein.

ORDERPICKER Zijn loopbaan in het bedrijfsleven begon als orderpicker in een Harderwijks bedrijf. Maar al snel werd hij verantwoordelijk voor het verwerken van producten en orders om vervolgens zich bezig te gaan houden met transportplanning. Om uiteindelijk in 2014 aan de slag te gaan bij een internationaal transportbedrijf in Amersfoort. Daar kreeg hij te maken met de in- en export naar vooral Rusland maar ook met de gevolgen van de brexit.

,,Ik heb wel eens spijt niet meer onderwijs te hebben gevolgd, maar heb mij zelf wel ontwikkeld in het bedrijfsleven”, zo zegt de kersverse wethouder. Na lid te zijn geworden van Harderwijk Anders vervulde hij hier eerst bestuursfuncties, zoals secretaris. In 2006 werd hij vertegenwoordiger in de commissie ruimte om in 2007 te mogen invallen als raadslid vanwege het vertrek van een partijgenoot. Om in 2014 definitief in de raad te komen.

Enklaar was woordvoerder wonen en ruimtelijke ordening. Een beleidsveld waarvoor hij nu verantwoordelijk mag zijn als wethouder. ,,Voor mij eigenlijk een beetje onverwacht. Gevraagd werd of ik niet eerste kandidaat wethouder wilde zijn voor Harderwijk Anders. Binnen de partij volgden we wel een traject maar dat nam ik aanvankelijk niet al te serieus. Anderen wel en dat ben ik toen ook maar gaan doen.”

EINDE Even doemde een scenario op waarbij het voor Enklaar was óf wethouder worden óf einde politieke carrière. De partij behaalde echter tien raadszetels waardoor hij ook ineens weer raadslid werd. Om daarna definitief wethouder te worden waarbij hij ook afval in zijn portefeuille heeft.

Enklaar is getrouwd en heeft twee kinderen. In het verleden was hij nog wel actief als schermer. ,,Maar nu krijg je mij moeilijk in beweging. Ik hou het op lezen en het bezoeken van concerten als ik de kans krijg. Ik hou vooral van harde muziek.” Hij verwacht niet als wethouder minder tijd aan zijn gezin te kunnen besteden.

,,Ik had al een werkweek van veertig uur naast mijn politieke werk. Dat betekende dat ik toch al zestig tot zeventig uur in de week bezig was. Ik denk niet dat dit zal veranderen. Je werk begint met betrokkenheid en dan is het mooi en leuk zo bezig te kunnen zijn.” Betrokkenheid die hij ook voelt bij de inwoners van Harderwijk en Hierden.”

KROON Dat hij gevraagd is als wethouder ziet Edwin Enklaar als een kroon op zijn werk. ,,Ik had geen ontslag hoeven nemen. Maar het feit dat ik gevraagd werd als wethouder zie ik als een kans en een avontuur dat wel onzeker is. ,,Ik kon mijn hypotheek betalen en het schoolgeld van mijn kinderen. Ik ben mij er van bewust dat het wethouderschap zo maar ineens afgelopen kan zijn. Ik ben niet zo’n plucheplakker.”

Zijn eerste ervaringen in het stadhuis zijn positief. ,,Er is veel kennis en kunde aanwezig en energie. Ook bij het team van wethouders. We hebben wat voor elkaar over. De eerste dagen voelden als een fantastische start. Al besef ik dat het best moeilijk zal worden.”

LEEFOMGEVING Hij vindt de betrokkenheid van de inwoners van Harderwijk en Hierden mooi. Als het gaat om woningbouwplannen merkt hij dat daar verschrikkelijk veel meningen over zijn. ,,Mensen zien de leefomgeving veranderen. Wij moeten kijken wat het belang is van de inwoners maar ook kijken naar het algemeen belang. Dat maakt dat het realiseren van plannen soms wat meer tijd in beslag neemt.”

Harderwijk ziet hij een mooie, niet te grote stad maar wel met stadse kenmerken. ,,Er is van alles te doen en toch heb je ook een beetje een dorpsgevoel. Iedereen kent elkaar wel. Er wordt ook steeds meer gerealiseerd en hier kan van alles en toch houden wij wel een beetje de dorpse mentaliteit.” Waarbij hij het van belang vindt dat men met elkaar in gesprek moet blijven.

Enklaar vindt het contact met de inwoners super belangrijk. ,,Alleen dan weet je wat er speelt. Voor formele zaken moet je in het stadhuis zijn. Maar de afgelopen weken hebben we buiten het stadhuis ook contacten gehad en dat waren gesprekken waarmee we verder kunnen.”

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie