!
Jitske van Noordennen is met 23 jaar het jongste raadslid in Harderwijk
Jitske van Noordennen is met 23 jaar het jongste raadslid in Harderwijk Wijnand Kooijmans

Jitske van Noordennen jongste raadslid in de gemeente Harderwijk

13 mei 2022 om 16:44 Politiek

HARDERWIJK Jitske van Noordennen is met 23 jaar het jongste raadslid in de gemeente Harderwijk. Met voorkeurstemmen gekozen voor de Partij van de Arbeid. Even heeft ze getwijfeld of ze daarvan gebruik zou maken, maar na een goed gesprek met de nummer twee besloot ze het raadslidmaatschap te aanvaarden. Ze studeert daarnaast nog.

Het laten horen van de stem van de mensen, weten wat er speelt en verbintenis zoeken met de inwoners. Dat streeft Jitske van Noordennen na. De met voorkeurstemmen in de raad gekozen benjamin van de Harderwijker politiek blikt tevreden terug op de eerste tijd als raadslid.

Sport is haar passie en dat blijkt ook wel uit het feit dat de sportkunde studeert. Dat ze daarnaast de politiek is in gerold zal menigeen niet verwonderen. Haar oma was Nel Gerritsen die iedere raadsvergadering haar eigen plekje op de publieke tribune innam. Maar ook bekendheid kreeg als oprichter van Nel´s Kledingbank. 

Marjan van Noordennen, de moeder van Jitske zet het werk van Nel’s kledingbank inmiddels voort vanuit een nieuw onderkomen dat is gevonden in hetzelfde pand als de Voedselbank. ,,Ik heb altijd wel een links hart gehad”, zo zegt ze, gezeten in haar woning boven het winkelcentrum Tweelingstad. Waar ze blij mee is dat als student te hebben gevonden omdat ze weet hoe moeilijk het is voor jongeren in Harderwijk aan een woning te komen. ,,Ik heb het geluk gehad de woning door loting toegewezen te krijgen.”

CIJFERTJES Jitske is niet zo van de cijfertjes en de lettertjes. ,,Ik kom het liefst met standpunten die ik zelf belangrijk vindt. Dan gaat het om de komst van meer sociale huurwoningen, de aanpak van stille armoede.” Ze stond als derde op de lijst van de Partij van de Arbeid. Dat ze met voorkeurstemmen is gekozen kwam voor haar echter eigenlijk ook niet helemaal onverwacht. Mijn familie maar ook ik ben best bekend bij veel mensen. Bovendien speelt denk ik mee dat ik de eerste vrouw was op de lijst.”

Toch heeft ze even getwijfeld om de raadszetel aan te nemen. ,,Ik vond het moeilijk Max Ferwerda als nummer twee op de lijst te passeren. Maar na een goed gesprek heb ik besloten toch in de raad te gaan zitten. Dat bevalt mij best goed. Ik ben met open armen ontvangen. Alles wordt mij hard fijn uitgelegd als ze denken dat ik iets niet snap. Misschien speelt mee dat ik het jongste raadslid ben.”

FINANCIËN Op school is ze wel met wat lessen in aanraking gekomen als het gaat om financiën. Maar door het raadslidmaatschap is ze meer dan ooit gaan beseffen dat je eerst moet weten wat het budget is en hoe je met dat budget mensen kunt helpen. Ze houdt zich bezig met het sociaal domein en de commissie algemeen beleid. 

Politiek werkte ze mee aan de motie ‘Vraag het Angela’ die tijdens de afgelopen raadsvergadering is ingediend. Het gaat om de deelname aan een landelijke campagne die seksuele intimidatie en sociale veiligheid moet bestrijden. Op uitgaansgelegenheden wordt een sticker Angela werkt hier opgehangen. Steun aan de campagne vindt ze belangrijk.

AMBITIEUS Jistke is best ambitieus als het om politiek gaat. Jongeren hebben haar hart maar ook het bestrijden van armoede met daarnaast sport en duurzaamheid. ,,Er heerst best stille armoede in de gemeente Harderwijk. Ik denk dat één op de tien mensen daarmee te maken heeft. Daarnaast wil ik dat jongeren veilig kunnen uitgaan en de verkeersveiligheid verbetert. Daarbij denk ik aan het fietspad bij de brandweerkazerne dat een uitgang van een appartementencomplex kruist.” 

De aanpak van loverboys vindt ze noodzakelijk. ,,Al weet ik nog niet precies hoe we op dit punt de veiligheid van jongeren kunnen waarborgen.” De tijd moet dat leren. Dat betreft ook haar ambitie in de politiek. ,,Ik dacht eerst dat de raad mijn eindstation zou zijn,. Maar ik krijg steeds meer interesse in hogere bestuursorganen.” 

Dat zijn in eerste instantie Provinciale Staten. ,,Maar niet direct bij de eerstvolgende verkiezingen. Ik moet eerst doorgroeien in het raadswerk, ervaring opdoen.”

Financiën mogen niet haar eerste hobby zijn, ze geeft al wel aan dat de beschikbare gelden soms beter verdeeld kunnen worden. ,,Neem de herbouw van de Luttekepoort. Daarvoor is 1,9 miljoen euro nodig. Ik vind dat dit geld beter kan worden besteed aan de bestrijding van armoede en duurzaamheid. Je hebt nu mensen die hun brood niet kunnen betalen.”

Wie haar vraagt wat er in Harderwijk moet veranderen krijgt als antwoord dat er meer sociale huurwoningen moeten worden gebouwd. Dat moet het gemakkelijker maken voor jongeren en starters een woning te krijgen.

Daarnaast hoopt ze dat mensen meer gaan beseffen dat politiek voor hen belangrijk is. ,,Op school werd daaraan een uurtje aandacht besteed. Dat is volstrekt niet representatief voor wat politiek voor de mensen betekent. Ik hoop dat de politiek goed te bereiken valt voor de burger. Ik sta open voor contact met die burger.”

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie