!
Afvalcontainers.
Afvalcontainers. Pixabay

Geen uitstel van nieuw afvalbeleid in Harderwijk

27 december 2021 om 10:38 Politiek

HARDERWIJK Een amendement om de wijzigingen in de afvaltarieven binnen de gemeente Harderwijk met een jaar uit te stellen heeft geen meerderheid gekregen in de gemeenteraad. Inwoners gaan betalen naar mate zij meer of minder hun afvalcontainer aan de weg zetten om te legen.

Het voorstel de invoering uit te stellen werd ingediend door Henk Vermeer (Harderwijk Anders), mede namens het CDA, de Partij van de Arbeid en de SGP. De meerderheid van de raad vindt echter dat uitstel de prikkel weghaalt afval beter te scheiden. Hetgeen ten koste gaat van de duurzaamheidsmaatregelen die de gemeente zich tot doel heeft gesteld.

Voor de vier partijen die uitstel willen is van belang dat rond de 5.700 huishoudens in de gemeente nog niet beschikken over een GFT-container met afvalpas. De verwachting is dat dit ook zeker nog geen eind juni gaat duren. En dat zelfs ten aanzien van de datum door het college van burgemeester en wethouders nog een voorbehoud wordt gemaakt.

Volgens Vermeer wordt er nu een tariefstructuur voorgesteld die voor duizenden huishoudens tot verwarring leidt omdat de gewenste nieuwe wijze van scheiden voor hen niet uitvoerbaar is. Voor de indieners van het amendement reden uitstel met een jaar te bepleiten.

MEERDERHEID De meerderheid van de raad wil echter niet meegaan in dit voorstel. Zijn steunen het college dat ook tegen uitstel is. Volgens wethouder Bert van Bijsteren is er een tegemoetkoming voor mensen die het gft-afval niet kunnen scheiden en is daarmee geen obstakel om de nieuwe tarieven in te voeren.

De ChristenUnie is tegen uitstel. Men vindt het van groot belang dat de scheiding van afval wordt benut om afvalstoffen om te zetten in bruikbare producten. De duurzaamheidsdoelstelling worden anders weer een jaar uitgesteld.

MILEUBEWUST Voor Thijs Melkert is van belang dat mensen milieubewust worden. Dat sommige bewoners nog een half jaar moeten wachten voor zij afval kunnen scheiden ziet hij niet als een belemmering. Met elf stemmen voor en zestien tegen werd het voorstel van de vier partijen verworpen.

D66, ChristenUnie en GroenLinks kwamen vervolgens met een voorstel tweehonderd bomen te planten als compensatie voor de gemiste besparing in het eerste half jaar. Maar ook daarvoor bleek geen meerderheid in de raad te vinden.

De partijen die voor uitstel waren zien de motie als een soort symboolpolitiek. Volgens Henk Vermeer zou er dan sprake zijn van een dubbele compensatie. ‘Dat hoeft voor mij niet.” 

Volgens Wilco Bos (PvdA) is er sprake van een blundermotie die zijn partij niet kan steunen. De VVD, wel voorstander van de invoering van het nieuwe tarief, steunt de motie evenmin. Met tien stemmen voor en zeventien tegen werd de motie verworpen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie