!
Afbeelding
Foto: Pixabay

Vraagtekens raadsfracties bij aankoop Woonpark Hierden

20 december 2021 om 10:50 Politiek

HARDERWIJK Er is nog geen absolute zekerheid of de gemeenteraad van Harderwijk in meerderheid bereid is tot aankoop van de gronden van het Woonpark Hierden aan de Molenweg en het voortzetten van de zorg die daar wordt geboden. D66 staat in beginsel positief tegenover de aankoop maar wil voor een definitief besluit eerst antwoord op de vraag van de VVD of zich ook partijen hebben gemeld die een andere invulling aan het woonpark willen geven dan zorg.

Dat werd duidelijk tijdens de commissie Ruimte waar het voorstel tot aankoop werd besproken. De raad wordt gevraagd hierover donderdag 23 december een besluit te nemen. De grond is nu nog eigendom van de Nunspeetse Ontwikkelings Maatschappij. Met de aankoop is een bedrag gemoeid van in totaal 2,65 miljoen euro.

Volgens wethouder Jeroen de Jong speelt bij de aankoop mee dat de gemeente niet alleen de zorg die wordt geboden op het terrein wordt voorgezet maar ook dat men wil beslissen wat er over vijftien jaar met de gronden wordt gedaan. Daarmee wil men ook zekerheid verschaffen naar de omgeving toe.

In grote lijnen kunnen de omwonenden zich vinden in het convenant dat rond de aankoop wordt gesloten, dat gaf inspreker Nick Westendorp aan. Maar dat men als voorwaarde stelt dat duidelijk moet zijn wat het maximaal aantal woningen is en dat geen zwaardere zorg geboden gaat worden dan nu in het convenant is opgenomen. Dit mede naar aanleiding van een incident dat vorig jaar heeft gespeeld waarbij massaal ingrijpen van de politie nodig was. Herhaling daarvan wil men voorkomen.

REGIE Voor Menno Doppenberg (VVD) is het de vraag of het aan de gemeente is de regie te pakken door de aankoop van de gronden. Mede gezien de financiële risico’s die daaraan verbonden zijn voor de gemeente. Hij heeft ook gehoord dat een derde partij zich heeft gemeld bij de gemeente om de gronden een andere invulling te geven. Wethouder De Jong zegt dat hem dat niet bekend is al heeft de gemeente de Nunspeetse ontwikkelingsmaatschappij wel de ruimte gegeven met anderen te onderhandelen.

Voor de ChristenUnie is de hoogte van het risico dat de gemeente draagt van belang bij de uiteindelijke besluitvorming. Men wil weten of het om tienduizenden euro’s gaat of om honderdduizenden euro’s. Dat antwoord mag men verwachten voor de raad een besluit neemt.

ZORG Volgens wethouder De Jong loopt de gemeente ook financiële risico’s wanneer van de aankoop wordt afgezien. De zorg zal dan op een andere locatie moeten worden geboden. Op dit moment heeft, zo zegt de wethouder in antwoord op een vraag van Gerdien Morren (CDA) restaurant ’t Draakje onderdeel te laten zijn van de aankoop van de gronden. Mede omdat hierin dagbesteding aan de toekomstige bewoners kan worden geboden.

Volgens hem zijn er harde onderhandelingen gevoerd en bereikt het voorstel daardoor in een laat stadium de raad omdat men de koopovereenkomst graag nog dit jaar wil ondertekenen. Hetgeen vooral Harderwijk Anders met gejuich zou begroeten.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie