!
Afbeelding
www.pixabay.com

Locatie Zandlaan is niet geschikt voor woningbouw

1 december 2021 om 09:00 Politiek

HARDERWIJK De locatie aan de Zandlaan waar vooral houtbedrijven zijn gevestigd is niet geschikt voor woningbouw. Tot die conclusie komt de omgevingsdienst Noordwest-Veluwe na een zogenoemde quickscan. Dat maakt ook een woonwagenkamp op deze plek onhaalbaar.

Wijnand Kooijmans

De uitkomsten van het onderzoek zijn voor het college van burgemeester en wethouders reden door te gaan met het plan voor een nieuwe ontsluiting van de Zandlaan. In 2022 moet hiervoor een definitief plan op tafel liggen.

In het plan wordt de afrit van rijksweg A28 ongebogen waardoor vanuit het gebied een toe- en afrit wordt gerealiseerd die direct aansluit op de N302, de provinciale verbindingsweg tussen de A28 en Flevoland.

Effect hiervan is dat vrachtverkeer straks niet meer door de woonwijk Wittenhagen hoeft te rijden. Het zware verkeer in deze wijk wordt al lange tijd als niet wenselijk en potentieel gevaarlijk gezien.

VOORDELEN Het plan biedt ook voordelen voor ondernemers omdat onder meer hun grond meer waard wordt. Ook ontstaat een nieuw bedrijventerrein met een oppervlakte van zo’n vijftien hectare.

Het onderzoek naar mogelijke woningbouw is ingegeven door de wens vanuit de gemeenteraad. Dat dit wordt afgeraden heeft onder meer te maken met het feit dat het gebied ligt ingeklemd tussen de A28, de N302, de spoorlijn Amersfoort-Zwolle en twee hoogspanningskabels. Dat maakt een goed woon- en leefklimaat onmogelijk.

Ook is gekeken naar de kosten op deze plek voor een woonwagenkamp. Hier spelen dezelfde argumenten mee als bij reguliere woningbouw. De meeste eigenaren van gronden in het gebied Zandlaan hebben aangegeven niet mee te willen werken aan de verkoop en wijziging van de bestemming naar Wonen gezien hun eigen plannen.

KOSTBAAR Dat maakt dat woningbouw of een woonwagenkamp een enorm duur project wordt voor de gemeente, Het brengt hoge kosten mee met betrekking tot de mogelijke aankoop van de locatie. Waarbij moet worden gerekend op weerstand van de zittende ondernemers en vanuit de wijk Wittenhagen. Dat betekent dat een lange procedure volgt om toch woningbouw mogelijk te maken.

Ook moeten er veel maatregelen worden genomen om geluidsoverlast tegen te gaan. Met de komst van woningen wordt tevens de verkeersoverlast in de wijk Wittenhagen niet verminderd maar neemt deze alleen af. Voor het college van burgemeester en wethouders voldoende redenen de raad te vragen af te zien van woningbouw en een woonwagenkamp.

KOSTEN De raad wordt wel een krediet van 150.000 euro gevraagd om de plannen verder uit te werken. De uiteindelijke kosten komen voor rekening van de op de locatie gevestigde ondernemers. Het gaat in totaliteit om een bedrag van rond de zes miljoen euro. De grote bedrijven hebben al medewerking toegezegd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie