!
Afbeelding
Wendy Julianto/Pixabay

Alle zondagen mogen winkels in Harderwijk voortaan open

22 april 2022 om 14:00 Politiek

HARDERWIJK De winkels in de gemeente Harderwijk mogen in de toekomst in principe alle zondagen open. Tot nu toe was aan de openstelling een maximum aantal dagen verbonden. De ondernemers dienen wel jaarlijks een schema op te stellen voor de dagen dat ze daadwerkelijk open willen zijn. Alleen super- en bouwmarkten mochten op grond van de oude regeling al iedere zondag open zijn.

Het besluit werd met een nipte meerderheid genomen op basis van een motie die werd ingediend door Menno Doppenberg (VVD), mede namens Harderwijk Anders. De motie kreeg de steun van D66 en GroenLinks. Tegen stemden de SGP, Gemeentebelang, ChristenUnie, CDA en Partij van de Arbeid.

In de motie is ook vastgelegd dat elke zondag als een normale zondag wordt behandeld. Dat betekent dat wanneer een feestdag op een zondag valt ook een ontheffing wordt verleend voor de winkelopenstelling.

RUIMTE De indieners van de motie vinden dat het aan de ondernemer zelf is of hij of zij de winkel wil openen op zondag. Men geeft daarom de ondernemers de ruimte om met een gezamenlijk plan te komen dat niet op voorhand is beperkt tot een maximum.

Het college van burgemeester en wethouders onthield zich van het geven van een advies. Men vindt dat het gaat om een besluit dat door de raad zelf moet worden genomen. Wilco Bos (Partij van de Arbeid) vindt het vreemd dat de VVD, nu deze partij twee weken in de oppositie zit, met een voorstel komt dat vier jaar geleden nog te vuur en en te zwaard door hen werd bestreden. De VVD stemde toen tegen een voorstel van onder meer de PvdA dat een zelfde doel als nu beoogde.

GESPROKEN Voor tegenstanders geldt onder meer dat zij de motie niet steunen omdat veel winkeliers niet vooraf zijn geïnformeerd over het voorstel en ook niet is gesproken met de inwoners van de binnenstad. Wico Mazier (CDA) en Mirjam Driest (ChristenUnie) zagen het voorstel het liefst besproken in het kaker van de nieuwe visie op de binnenstad die wordt opgesteld. Mazier verwijt de VVD dat zij als het gaat om het opstellen van die visie zich niet actiever heeft opgesteld.

Wilco Bos ziet in de motie geen verbetering van de huidige situatie en ziet liever een voorstel dat leidt tot een bredere openstelling van de winkels op zondag. Hij ziet in het voorstel zelfs een gevaar. Indien de helft van de ondernemers plus één besluit dat men maar tien zondagen open wil zijn zou dat zelfs tot een verslechtering van de huidige regels leiden. 

VERBETERING D66 had aanvankelijk enige twijfel. Martijn Pijnenburg gaf na een schorsing aan het voorstel toch te zien als een verbetering ten opzichte van de huidige regeling en dat was zijn partij reden toch voor te stemmen.

Jan van Panhuis (SGP) is principieel tegen. Voor de andere partijen geldt dat zijn vinden dat niet alle betrokkenen zijn gehoord en niet iedereen voorstander is van een verruiming.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie