!
Afbeelding
Pixabay

Nieuwe coalitie Harderwijk: Gemeentebelang voelt zich buiten gesloten

15 april 2022 om 09:40 Politiek

HARDERWIJK Gemeentebelang voelt zich buitenspel gezet bij de uitkomst van de verkenning naar de meest gewenste coalitie. Volgens Mark de Lange wordt daarbij onrecht gedaan aan de kiezer. Hij vindt het onbegrijpelijk dat de voorkeur uitgaat naar een coalitie van vier partijen van wie er drie hebben verloren tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Ook Menno Doppenberg (VVD) is kritisch ten aanzien van de keuze.

Aan de hand van de gevoerde gesprekken is Mark van de Bunte als verkenner tot de conclusie gekomen dat het meest voor de hand ligt een coalitie van Harderwijk Anders, ChristenUnie, CDA en D66. Goed voor 19 van de 29 raadszetels. De standpunten van deze partij liggen het dichtst bij elkaar, zo is zijn mening.

In zijn rapport houdt Van de Bunte, in het dagelijks leven onder andere wethouder van de gemeente Nunspeet, wel de mogelijkheid voor twee andere opties open. Hierbij hoort onder meer een samenwerking met Gemeentebelang die van één naar drie zetels is gegaan. Maar wat betreft de inhoud van de programma’s ziet Van de Bunte het meedoen van deze partij als een grote uitdaging. Volgens hem zijn eerst dan gesprekken nodig om te zien op welke punten er overeenkomsten zijn. Ook de wijze van politiek voeren in de afgelopen periode speelt hierbij nog een rol mee.

Aan de hand van de uitkomsten is het aan Harderwijk Anders nu de opdracht de coalitieonderhandelingen te starten. De uitkomst van de verkenner maakt dat alleen de VVD uit de huidige coalitie verdwijnt. De partij had eerder al aangegeven zelf voor deze rol te kiezen. De plek van de VVD wordt ingenomen door D66, met twee zetels de kleinste partij binnen de coalitie. 

Indien de gesprekken slagen keert Marcel Companjen (ChristenUnie) als enige van de zittende wethouders terug in het nieuwe college. Vermoedelijk gaat het aantal wethouders van vier naar vijf.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie