!
Toilet.
Toilet. Foto: Pixabay

Toilet havenkantoor mogelijk dag en nacht toegankelijk

21 maart 2022 om 09:52 Politiek

HARDERWIJK Het nieuwe havenkantoor in Harderwijk komt mogelijk toch 24 uur per dag beschikbaar voor mensen met hoge nood. Het college van burgemeester en wethouders wil nog voor de zomer hiertoe een voorstel aan de raad voorleggen. Dat heeft dan vooral betrekking op de kosten die met een permanente openstelling zijn gemoeid.

In eerste instantie zou het toilet alleen geopend zijn tijdens de openingsuren van het havenkantoor. In de wintermaanden is van 8 tot 16.30 uur en de zomer van 8 tot 22 uur. En dan alleen op het moment dat de havenmeesters aanwezig zijn omdat die ook andere taken hebben te vervullen.

Dat leidde tot vragen bij de fracties van de ChristenUnie en het CDA. Zij willen weten waarom het college is afgestapt van het oorspronkelijke plan om het toilet 24-7 toegankelijk te maken. Aangegeven wordt dat in het ontwerp van het havenkantoor wel rekening is gehouden met de wens om een openbaar toilet te realiseren. De vragen van de beide fracties hebben ertoe geleid dat de eerdere keuze nu heroverwogen is.

In de publieksruimte van het havenkantoor zijn twee units aanwezig met toiletten voor dames en heren. Een derde unit bestaat uit douchegelegenheden. Deze ruimte is voorzien van een wasmachine. De ruimtes zijn bedoeld voor de water sportende gasten in de haven. Daarnaast bevindt zich nog een toilet ion het gebouw dat afzonderlijk van de overige ruimtes kan worden betreden en is voorzien van een eigen buitendeur. Dit toilet is ingericht als invalidentoilet.

VOORZIENING In de haven ligt nog een sanitair gebouw dat, zo zegt het college, wordt gehuurd door de gemeente. In dit drijvende gebouw bevinden zich toiletten, een douche en een watertappunt. Deze voorziening is no noodzakelijk in verband met de spreiding van alle sanitaire voorzieningen in de haven. In de oorspronkelijke plannen is opgenomen dat er een sanitaire voorziening wordt opgenomen in de bebouwingsplint voor het Dolfinarium.

Ten aanzien van de vragen van de beide fracties rond de toegang tot het toilet in de Houtwalgarage geeft het college aan dat er geen parkeerkaart nodig is om gebruik te kunnen maken van het toilet. Zonder kaartje kan een persoon middels een drukknop naast de toegangsdeur van de garage contact krijgen met een medewerker of een servicebureau. Als men dan aangeeft gebruik te willen maken van het toilet krijgt men toegang.

HERKENBAARHEID Het college geeft aan te onderzoeken of de herkenbaarheid van dit toilet kan worden vergroot. Indien nodig worden de hiervoor benodigde aanpassingen doorgevoerd.

Door de aandacht en prioriteit van de ondernemers door corona en de daarmee gepaard gaande maatregelen is bij hen de aandacht voor de HogeNood app verminderd. Het college gaat dit oppakken en de app onder de aandacht brengen bij winkels, horeca en cultuur. Daarbij wordt ook onderzocht of ondernemers een kleine vergoeding kan worden verstrekt bij het gebruik van de HogeNood app.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie