!
Martijn Pijnenburg wil een eigen woning voor iedere inwoner.
Martijn Pijnenburg wil een eigen woning voor iedere inwoner. eigen foto

Martijn Pijnenburg voor tweede keer lijsttrekker D66

19 januari 2022 om 09:00 Gemeenteraadsverkiezingen

HARDERWIJK Martijn Pijnenburg (34) is opnieuw lijsttrekker voor de D66 bij de verkiezingen in maart. Politiek is het nog niet gedaan wat betreft zijn ambities. Er moet meer aandacht komen voor duurzaamheid al staat woningbouw het hoogst als het gaat om prioriteit binnen de lokale politiek.

Geboren en getogen in Harderwijk is Martijn Pijnenburg, voor de tweede keer lijsttrekker voor D66. Evenals meerdere familieleden was zijn vader militair. Het gezin was echter ook rooms katholiek en daarmee zeker in de beginperiode toch een soort minderheid in Harderwijk.

Nadat hij al lid was van D66 werd er vanuit de provinciale tak de vraag gesteld of er toch actie kon worden ondernomen op de Noord-Veluwe. Daar was men politiek niet actief terwijl toch behoefte bestond ook hier het progressieve geluid van D66 te laten horen. De vraag was simpel: waar hebben we kans van slagen.

In Harderwijk werd besloten mee te gaan doen aan de verkiezingen en belandde Martijn op de tweede plek. Om met voorkeurstemmen direct in de raad te worden verkozen. ,,Ik was toen zestien en had tot die tijd eigenlijk alleen de landelijke politieke gevolgd. Het was wel op een moment dat er een verjonging van de raad plaats vond. Was voorheen het jongste lid rond de veertig, er kwamen ineens drie twintigers in de raad.” Naast Martijn was dat onder meer Menno Doppenberg, de lijsttrekker van de VVD.

WINST Bij de laatste verkiezingen werd Martijn Pijnenburg lijsttrekker en werd tegen de landelijke ontwikkeling in een zetel winst geboekt. Om nu de lijst opnieuw aan te voeren. ,,We zijn nog lang niet klaar”, zo zegt hij. Voor hem is het belangrijk dat men als D66 invloed heeft gehad. ,,Ik ben blij dat de koopzondag er is gekomen al is die er dan nog helemaal zoals wij zouden willen.”

Van belang vindt hij het inclusieve Sinterklaasfeest dat er is gekomen waardoor alle kinderen zich welkom kunnen voelen. Dat het nieuwe zwembad energieneutraal wordt. ,,Het oude bad was zo lek als een mandje waardoor je te maken had met torenhoge tarieven.” Van belang is voor hem ook dat er een plan is om hitte stress tegen te gaan. In de binnenstad en op industrieterreinen is het toch al snel een graad of drie, vier warmer dan in groene gebieden. Ook al zijn we oppositie, als je met goede plannen komt, krijg je zaken die je wilt, gerealiseerd binnen de raad, maar gaat ook het college hierin mee.”

HISTORICUS Martijn Pijnenburg prijst de metamorfose die de binnenstad heeft ondergaan. Als historicus wil hij graag ook zo veel mogelijk herstel van de stadsmuren. Wat minder goed is gedaan noemt Martijn alles wat heeft gespeeld rond de aanbesteding van de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). ,,Waardoor ineens de dagbesteding dreigde te verdwijnen voor onder andere mensen met niet-aangeboren hersenletsel.”

Hiervoor heeft fractiegenoot Anke Buurman zich samen met Wilco Bos ingezet. ,,Die hebben toch alles boven tafel gekregen, maar om dat voor elkaar te krijgen vraagt het inspanningen van een raadslid die je eigenlijk niet mag verwachten naast de baan die je hebt.”

Belangrijkste speerpunt voor de komende verkiezingen is een passende woning voor iedere inwoner. Hij wijst erop dat afgelopen jaar de prijzen voor woningen met 25 procent zijn gestegen. ,,Ik heb zelf het geluk gehad om met mijn vriendin een woning te kunnen kopen (in mei verwachten ze hun eerste kindje) met een starterslening van de gemeente.” Maar hij heeft vrienden die dat geluk niet hebben en of nog thuis wonen of op een kamertje.

Tranen trekkend vindt hij de situatie voor veel mensen. Hij pleit daarom voor woningbouw in het gebied Harderhaven, net over de grens van Harderwijk met Zeewolde. ,,We zullen ook de hoogte in moeten, natuur opofferen is geen optie. Plannen komen altijd van mensen die al een woning hebben, maar ik kom dagelijks met mensen in contact die dat geluk niet hebben.”

THEMA Duurzaamheid blijft een thema dat hoog in het vaandel staat bij D66. We mogen best meer actie ondernemen, meer ambities hebben. We moeten gebruik maken van meer zonne-energie. De komst van windmolens draagt er aan bij, maar ik zie nog te veel daken met te weinig of helemaal geen zonnepanelen.”

Duurzaamheid maakt ook dat is gekozen voor het nieuwe afvalbeleid omdat daarmee een duurzame keuze is gemaakt voor de toekomst. Ieder kind moet wat Martijn Pijnenburg betreft gelijke kansen krijgen. Ongeacht het inkomen van de ouders of dat men een jongen of meisje is. Waar hij ook pleit voor meer coffeeshops in Harderwijk en de regio. ,,Het draaien van een joint is minder schadelijk dan het gebruik van alcohol wat wel iedereen normaal vindt.” Martijn pleit voor een autoluwe binnenstad, meer ruimte voor wandelaars en fietsers. En voor een toekomstgericht Dolfinarium. ,,Daarmee moeten we aan de gang, het ziet er nu niet uit.”

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie