!
Wethouder Jeroen de Jong heeft nog veel werk te doen voor zijn vertrek.
Wethouder Jeroen de Jong heeft nog veel werk te doen voor zijn vertrek. gemeente Harderwijk

Jeroen de Jong neemt afscheid na twintig jaar politiek actief te zijn

12 januari 2022 om 17:42 Politiek

HARDERWIJK Na twintig jaar politiek actief te zijn geweest neemt Jeroen de Jong afscheid als wethouder van de gemeente Harderwijk. Op zoek naar een nieuwe baan. ,,Ik moet op banenjacht”, zo zegt hij zelf. Waarbij hij meerdere opties open wil houden. ,,Je moet ook niet te kritisch zijn.”

Bescheidenheid straalt wethouder Jeroen de Jong op alle fronten uit. Hij wil niet spreken over eigen verdiensten. ,,Het is niet aan mij om te beoordelen of ik het goed heb gedaan, dat is aan de gemeenteraad en de inwoners.’’

In 2002 werd Jeroen de Jong raadslid voor het CDA in Harderwijk. De laatste acht jaar was hij wethouder. De reden dat hij stopt: ,,Het is tijd voor vernieuwing. Je moet op tijd beseffen dat de gemeente een andere bestuurder verdient.” 

SUCCES Wat vindt De Jong dat hij heeft bereikt in de periode dat hij wethouder was en niet met de minste portefeuilles. In raads- en commissievergaderingen werd hem vaak het vuur aan de schenen gelegd. ,,Wat mijn successen zijn geweest is aan anderen om te beoordelen.”

Maar er zijn toch wel zaken waar hij met het eindresultaat tevreden is. Zoals het monumentaal vastgoed van Harderwijk, de opknapbeurt van het gebied De Wijde Wellen, de verkeersveiligheid die in de afgelopen acht jaar flink is verbeterd. ,,Je doet het echter nooit alleen, het is de verdienste van de inwoners, van de organisatie, van de raad. Je doet het samen.”

,,Wethouder zijn is leuk op die momenten dat je wat voor de stad kunt doen. Het is aan de andere kant niet altijd leuk een publiek figuur te zijn. Veel mensen zijn blij maar de groep die dat niet is manifesteert zich steeds sterker.”

Om te zeggen dat hij geen fouten heeft gemaakt in de afgelopen acht jaar gaat De Jong te ver. Ook het antwoord daarop laat hij graag aan anderen open. ,,In het algemeen ben ik trots op Harderwijk en dat mag iedereen zijn. Wat bijvoorbeeld woningbouw betreft zullen mensen vinden dat het sneller had gekund maar vinden anderen dat het wel wat minder had gekund. Daar moet je het mee doen.”

CONCREET Wat de toekomst hem brengt, weet De Jong nog niet. ,,Ik ben aan het kijken of ik iets kan doen op het gebied van sociale woningbouw. Bijvoorbeeld bij een woningcorporatie. Dat zou ik leuk vinden.”  Maar ook vastgoed trekt hem wel.

,,Ik hou van Harderwijk, dus als daar iets langs komt zou ik dat graag doen. Ik moet op banenjacht, tenslotte heb ik ook een gezin te onderhouden. Maar buiten Harderwijk een baan is ook goed.”

In de afgelopen jaren is, zo zegt De Jong, wel vol ingezet op bouwen. Of er te veel of te weinig is gebouwd is te beoordelen door de raad, zo vindt hij. ,,Persoonlijk denk ik dat het sneller kan maar je hebt altijd te maken met praktische bezwaren.”

REGELGEVING Het gaat dan onder meer om de regelgeving rond woningbouw. ,,Je wilt omwonenden meenemen in je planvorming, hen ook serieus nemen. Dat kost tijd. Je wilt ook de goede keuzes maken als het gaat om de types woningen die je bouwt. Het gaat dan vooral om meer sociale woningbouw, zorgwoningen in samenwerking met de Zorggroep Noordwest-Veluwe, woningen voor starters, voor senioren.”

Blij is de wethouder met de bouw van bijvoorbeeld Tiny Houses. ,,Naast de reguliere woningbouw. Dat is wellicht een doelgroep die is vergeten.” Woningbouw is zeker een thema waar De Jong zich in de resterende maanden tot het aantreden van een nieuw college van burgemeester en wethouder zich volop voor gaat inzetten. Maar ook het beleid rond de komst van een nieuw park voor woonwagenbewoners. ,,Er zijn nog de nodige besluiten te nemen die ik wel voorleggen aan de raad.”

Ook in het gebied De Wellen zijn nog een paar stappen te zetten. ,,Er zijn nog wegen die moeten worden aangepakt. Ook binnen de parken die op grond van het plan Vitale Vakantieparken omschakelen naar wonen.” Waar in andere gemeenten handhaven tegen permanente bewoning de boventoon voert heeft Harderwijk het voor elkaar gekregen dat vier parken om mogen schakelen naar wonen. ,,Dat is de uitkomst van het lef dat de raad heeft getoond”, zo zegt De Jong.

Ook aan de financiële overzichten moet nog worden gewerkt. ,,Ik heb de komende maanden nog genoeg om handen”, zo zegt de wethouder. Stilzitten is er niet bij. Hij wil de zaken goed overdragen aan zijn opvolger.

SAMENWERKING Samenwerking met Ermelo en Zeewolde is op termijn hard nodig, zo voorspelt De Jong. ,,We hebben nu nog ruimte om vierduizend woningen te bouwen. Maar het gaat bij de samenwerking om meer. Ook om bedrijventerreinen, hoe zet je de organisaties naast elkaar. En over toerisme. Bouw je over tien jaar wellicht een zwembad samen, een theater. Je kunt aan zo’n samenwerking beter vroeg beginnen dan te laat.”

Het gaat bij de samenwerking, zo vindt Jeroen de Jong, om een vergezicht naar de toekomst. Die misschien wel tien tot twintig jaar verder ligt. Waarbij voor hem voorop staat dat Harderwijk een zelfstandige gemeente moet blijven.

Bij zijn aantreden stond voorop dat Harderwijk bestuurlijk moest vernieuwen. Waar De Jong vindt dat over veel zaken anderen moeten oordelen wil hij hier wel kwijt dat dit goed is gelukt. ,,We zijn een aantrekkelijke gemeente geworden, ook voor jonge mensen om hier te werken.”

DYNAMIEK Er is een andere cultuur ontstaan binnen de gemeente, zo zegt De Jong. ,,Er is een goede dynamiek. Cultuurverandering is echter nooit af. We hebben nu wel een totaal andere organisatie. Het is allemaal wat opener al is er wellicht wel erg veel overleg onderling.” Belangrijk vindt de scheidend wethouder dat de stem van de inwoners meer wordt gehoord.

Jeroen de Jong verwacht wel het wethouderschap te gaan missen. ,,Het is een uitdagende positie. Waarin je wat kunt betekenen voor de mensen. Wethouder zijn is toch een rol. Je voert uit wat de raad je opdraagt. Al geeft de raad je wel de vrijheid nieuwe ideeën en invulling te geven. Als je op goede voet leeft met de raad kun je veel bereiken.”

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie