Afbeelding
Pixabay

Geen medewerking aan kleinere winkel

Politiek

HARDERWIJK Er wordt op dit moment door de gemeente Harderwijk geen medewerking verleend aan het verzoek de winkel aan de Donkerstraat 47-49 te verkleinen om zo ruimte te maken voor woningbouw.

Het bestaande winkeloppervlak van ongeveer zevenhonderd vierkante meter zou voor de bouw van de woningen worden verkleind naar twee winkelruimtes van samen 218 vierkante meter. Het college vindt het, in het kader van het opstellen van een nieuwe visie voor de binnenstad, te vroeg om mee te werken aan het verzoek.

Het bestaande winkelpand ligt midden in het kernwinkelgebied op een prominente en belangrijke locatie. Anders dan andere initiatieven in de randen van het winkelgebied is het voor deze locatie te vroeg om al mee te werken aan het verkleinen van het winkeloppervlak. Ondanks dat er nu een negatief advies ligt worden ook wel positieve punten gezien als het gaat om het verzoek. Met de komst van de woningen wordt bijgedragen aan de oplossing van het woningtekort en neemt de sociale veiligheid in het gebied toe. Met name in de avonduren zijn er meer ogen op straat.

Het stedenbouwkundig beraad zegt dat door het plan er meer lucht en groen in de binnenruimtes komt van het bouwblok. Maar het zicht van de binnenstad nu nog te veel door het plan wordt aangetast. Door de eenzijdige oriëntatie van de woningen aan een relatief kleine binnenplaats komt, zo vindt het beraad, de woonkwaliteit te veel onder druk te staan. Het beraad kan akkoord gaan met het plan als er een bouwlaag aan woningen worden weggelaten. Hierdoor wordt de woonkwaliteit rond de kleine binnenplaats minder benauwend. Ook worden kansen gezien voor het maken van een subtiele doorsteek die de Kerkstraat met de Donkerstraat kan verbinden. 

De verwachting is dat de nieuwe visie voor de binnenstad begin 2022 leidt tot een voorstel waarin de verschillende mogelijke scenario’s aan de raad worden voorgelegd. Dit moet leiden tot een definitieve visie. Op grond daarvan kan het verzoek opnieuw worden beoordeeld.

Wijnand Kooijmans

advertentie
advertentie
Afbeelding
Appartementen onbewoonbaar na brand in Zeewolde 5 aug, 14:45
Afbeelding
Gondelvaart met 4.500 scouts in Zeewolde 5 aug, 08:57
Afbeelding
Provincie Gelderland vaart voor het eerst mee met Pride Amsterdam 5 aug, 08:45
Afbeelding
Provincie Gelderland waarschuwt voor steile bodems in zwemlocaties 4 aug, 10:27
Afbeelding
Brand aan boord van Harderwijks schip 4 aug, 09:00
Afbeelding
‘Bus biedt zoveel meer aan techniek’ 3 aug, 15:00
Afbeelding
Kamers vol historische verhalen bij Stadsmuseum Harderwijk Uitjes in de regio 3 aug, 11:00