!
Afbeelding
Foto:

Ateliers in leegstaande winkelpanden

15 maart 2021 om 09:28 Algemeen

Harderwijk - De cultuursector in Harderwijk ziet wel mogelijkheden leegstaande panden in de binnenstad te gebruiken als atelier en/of tentoonstellingsruimte. Dit afhankelijk van de voorwaarden, zoals huurprijs en contractvorm. Er is vanuit deze sector echter geen behoefte winkelruimte als oefenruimte te gebruiken.

Wijnand Kooijmans

Dat zegt het college van burgemeester en wethouders naar aanleiding van vragen van de raadsfractie van D66. In 2018 en 2019 zijn er voor 57 woningen in de binnenstad de benodigde vergunningen verleend. Voor 33 van deze woningen was er een functiewijziging in het bestemmingsplan nodig. Daarnaast is er een vergunning verleend voor een kantoorpand aan de Johanniterlaan waar de kantoorfunctie is gewijzigd naar een woon- zorgcentrum. Voor 2020 zijn, zo zegt het college, de cijfers nog niet compleet.

Als het gaat om wonen gaat de voorkeur uit naar sociale huur, midden huur tot 850 euro en koopwoningen tot 200.000 euro. Dit past ook binnen de Woonvisie van de gemeente Harderwijk. De transformatie van detailhandel naar wonen vraagt een update van de visie op de binnenstad, zo geeft het college aan. Op een aantal locaties wordt, vooruitlopend op die update, al gewerkt aan de wijziging van detailhandel naar wonen. Per individuele aanvraag wordt beoordeeld of daaraan medewerking kan worden verleend. De Donkerstraat is in de visie voor de binnenstad aangewezen als kernwinkelgebied en niet voor wonen op de begane grond.

De laatste tijd zijn er, zo geeft het college aan, geen initiatieven meer ingediend winkelruimte in de Donkerstraat om te wisselen naar wonen. Initiatieven voor wijzigingen van functies worden altijd besproken in de omgevingskamer waarbij de detailhandelsvisie en de binnenstadsvisie richtinggevend zijn.

Door het college wordt de mening van D66 gedeeld dat een langere lockdown of nog meer maatregelen niet mogen leiden tot een vertraging van het geven van een andere functie aan leegstaande panden. Door de corona-crisis is er, naar de mening van burgemeester en wethouders, extra aandacht nodig voor de binnenstad. Daarom bestaat de intentie aan de slag te gaan met de update van de binnenstadsvisie. Het omzetten van bestaand vastgoed zal, zo wordt verwacht, zeer waarschijnlijk onderdeel uitmaken van deze visie.

Ondanks dat de corona-crisis langer aan houdt dan het college had gehoopt wil men, ondanks alle beperkingen, toch aan de slag gaan met een brede discussie over de binnenstad. Een aantal keuzes was in verband met het virus uitgesteld door het college.

Gekeken wordt of subsidie kan worden verkregen van de provincie Gelderland. Dit in het kader van de regeling SteenGoed Benutten. Dit geld kan worden ingezet voor de inhuur van extra capaciteit om de transformatie van de binnenstad niet te lijden onder de coronacrisis.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie