De starterslening van de gemeente Harderwijk is aangepast.
De starterslening van de gemeente Harderwijk is aangepast. pixabay

Gemeente Harderwijk past starterslening aan: zo veel mogelijk inwoners aan koopwoning helpen

24 maart 2023 om 16:17 Wonen

HARDERWIJK De starterslening van de gemeente Harderwijk is aangepast. De raad wordt tevens gevraagd een bedrag van zeshonderdduizend euro beschikbaar te stellen aan aanvulling op het al bestaande fonds bij Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVN). 

In de verordening was de grens voor het verstrekken van startersleningen bepaald op 290.000 euro, inclusief verbeterkosten en meerwerk. Met de wijziging wordt door het college van burgemeester en wethouders gehoor gegeven aan de oproep van de raad dit bedrag te verhogen naar de huidige NHG-kostengrens van 405.000 euro. De grens van de NHG wordt in de toekomst ook gevolgd. 

Doel van de raad met de motie is zo veel mogelijk eigen inwoners te kunnen helpen aan een koopwoning in de gemeente. Een alternatief om dit doel te bereiken is de grens voor het verstrekken van startersleningen nog hoger dan de NHG-kostengrens te leggen. Dit wordt sterk afgeraden omdat de lening dan niet meer valt onder de Nationale Hypotheek Garantie.

BESCHIKBARE WONINGEN

Argument het bedrag nu te verhogen tot de 405.000 euro is dat er nauwelijks woningen in Harderwijk beschikbaar zijn onder de grens van 290.000 euro. Ondanks de lichte prijsdaling op de woningmarkt in de afgelopen maanden zijn de koopprijzen nog fors gestegen ten opzichte van 2021. De gemiddelde koopsom ligt in Harderwijk nu op 450.000 euro waar dit in 2021 nog 369.000 euro was. 

VERDUURZAMING 

Met de verhoging kan een starters tevens direct investeren in energiebesparende maatregelen.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie