!
Afbeelding
Foto: Pixabay

Starterslening op schop

3 september 2021 om 14:14 Politiek

HARDERWIJK De gemeente Harderwijk laat, indien de raad hiermee instemt, het leeftijdscriterium vervallen als het gaat om het verkrijgen van een starterslening.

Wijnand Kooijmans

In de huidige verordening was deze grens nog bepaald op 35 jaar. Het grootste deel van de aanvragers valt ook binnen deze doelgroep. Incidenteel zijn er oudere starters die van de lening gebruik willen maken en dan nu straks ook kunnen. 

De provincie Gelderland was van mening dat het leeftijdscriterium onnodig beperkend was. Nu de gemeente deze grens heeft laten vallen is de provincie bereid tot een cofinanciering van de aanvragen tot vijftig procent.

De maximale koopgrens wordt opgeschroefd tot 290.000 euro voor zowel bestaande als nieuwe woningen. Regelmatig is er informatie dat het verruimen van de financieringsmogelijkheden prijsopdrijvend werkt. Volgens het Harderwijker college blijkt uit onderzoek van het kadaster dat dit bij een starterslening niet het geval is.

Om de energielabel van de woning te verbeteren is een hogere hypotheek mogelijk. Voor alle woningen wordt een maximaal leenbedrag van 35.000 euro op dit punt ingevoerd. 

De voorwaarde dat de starterslening alleen werd verleend bij nieuwbouwprojecten die door de gemeente werden aangewezen komt eveneens te vervallen. Men vindt een zo breed mogelijke keuze voor starters is gewenst.

VIER MILJOEN De provincie heeft voorlopig voor de startersleningen een bedrag van vier miljoen euro uitgetrokken. Dit geld is beschikbaar voor alle Gelderse gemeenten. De leningen moeten worden terugbetaald waardoor weer ruimte ontstaat voor het verstrekken van nieuwe leningen. In totaal is in Harderwijk 1.140.000 euro beschikbaar voor startersleningen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie