!
Afbeelding
Foto: Pixabay

Goedkopere woningen in Waterfront

21 juni 2021 om 13:21 Algemeen

Harderwijk - In het Waterfront in Harderwijk worden meer betaalbare woningen gebouwd. Daartoe heeft de gemeenteraad een definitief besluit genomen.

Wijnand Kooijmans

Tegen de zin van wethouder Bert van Bijsteren werd een wijzigingsvoorstel (amendement) aangenomen dat was ingediend door de VVD, Harderwijk Anders, D66 en de PvdA. SGP en Gemeentebelang sloten zich hierbij aan.

Hierin wordt vastgelegd dat voor de zogenoemde Plus variant wordt gekozen. Dat betekent ten opzichte van de grondexploitatie een aangepast woningbouwprogramma. Het gaat dan om 373 in plaats van 121 betaalbare woningen, waarbij de 52 extra te bouwen woningen vallen in de prijsklasse tot 158.000 euro.

Volgens wethouder Van Bijsteren is hiervoor een wijziging van het bestemmingsplan noodzakelijk. Dat kan, zo vreest hij, een jaar vertraging oplopen omdat iedereen de kans krijgt bezwaar aan te tekenen. Bovendien gaat het gepaard met enkele miljoenen euro’s minder aan inkomsten.

De meerderheid van de raad vindt dat het risico van vertraging maar voor lief moet worden genomen gezien de grote vraag naar betaalbare woningen. In het amendement is ook vastgelegd dat onderzocht moet worden welke innovatieve parkeer- en mobiliteitsoplossingen mogelijk zijn om te zorgen voor een gezonde parkeersituatie in de derde fase van het Waterfront.

Gekeken moet onder meer worden naar goede openbaar vervoerverbindingen met de wijk. De gekozen oplossing moet voor besluitvorming aan de raad worden voorgelegd. Dat geldt ook ten aanzien van de eventuele effecten op de grondexploitatie.

Het amendement werd uiteindelijk met twintig stemmen voor en negen tegen aangenomen. Met name ChristenUnie en CDA gaven aan grote bezwaren te hebben. Marcel Heldoorn (ChristenUnie) zegt niet tegen betaalbare huurwoningen te zijn maar wel dat deze worden weggepropt in het Waterfront. Liever ziet hij extra goedkopere woningen gerealiseerd op andere locaties binnen Harderwijk.

Gerdien Morren (CDA) zegt dat nu al 25 jaar wordt gewerkt aan de totstandkoming van het Waterfront. Zij verzet zich tegen massale hoogbouw langs de provinciale verbindingsweg tussen de A28 en de provincie Flevoland. Ook wil ze geen verdere vertraging.

Een motie waarin het college van burgemeester en wethouders wordt gevraagd met een voorstel te komen hoe Harderwijker woningzoekenden voorrang kan worden gegeven bij de toewijzing van woningen werd unaniem aangenomen. Volgens wethouder Bert van Bijsteren wordt gevraagd om een breed onderzoek en kan het daarom worden uitgevoerd. Harderwijk gaat een hoogbouwvisie opstellen waarin wordt vastgelegd wat onder hoogbouw wordt verstaan en waar dit al dan niet wenselijk is.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie