Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. Pixabay

Gemeente pakt verkeersonveiligheid aan: deze wegen in Harderwijk worden verbeterd

26 september 2023 om 09:00 Verkeer en vervoer

HARDERWIJK Met het akkoord van de raad een krediet van bijna 1,8 miljoen euro beschikbaar te stellen wil het Harderwijker college van burgemeester en wethouders nog dit jaar de verkeersveiligheid verbeteren. Van dit bedrag wordt 668.687,25 euro beschikbaar gesteld door het Rijk en de provincie Gelderland. Van de provinciale subsidie is 399.710 euro nog wel onder voorbehoud.

Met het plan wil het college de financiële dekking die nodig is om projecten die voortkomen uit het verkeersveiligheidsplan waarborgen. Dit en komend jaar wordt onder meer gewerkt aan het verbeteren van de fietsroute binnenstad-Stadswei waarbij is inbegrepen het realiseren van een ontbrekend deel van een fietspad in twee richtingen.

De Burgemeester de Meesterstraat wordt afgewaardeerd naar dertig kilometer per uur waarbij de weginrichting wordt verbeterd op het wegvak N302 en de Ir. Lelystraat. Dit is inclusief de oversteek bij DOK19. Op de rol staat ook de herinrichting van de kruisingen van de Fazantlaan en de Korhoenlaan met de Ceintuurbaan en het realiseren van een fietspad in twee richtingen op de Selhorstweg tussen de Verkeersweg en de Johanniterlaan.

Op de Cremerstraat, Jac. Perkstraat en de Herman de Manstraat wordt de inrichting voor fietsers verbeterd. Op onder meer de Beneluxlaan worden maatregelen genomen om de snelheid van het verkeer te verlagen.

Als het gaat om het routenetwerk wordt het bestaande netwerk van wandel- en fietsroutes uitgebreid met een systeem van klompen- en kerkenpaden en mogelijk meer fietsroutes. Hiermee wordt een fijnmazig netwerk toegevoegd aan het landschap. Een aanvulling op het netwerk van paden is het realiseren van ruiterpaden. Het gaat om paden die het gebied van de Hierdense Enken verbinden met de bestaande routes op de Veluwe en in de omgeving van Hulshorst.

Aanleiding is dat de toegankelijkheid van het buitengebied is afgenomen. Dat maakt dat voor een ommetje gebruik moet worden gemaakt van de bestaande wegen. Door het autoverkeer komt de veiligheid van wandelaars in het geding, zo wordt aangegeven door het college van burgemeester en wethouders en verdient een oplossing.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie