Gedeputeerde Peter van 't Hoog (links) reikt de cheque uit aan wethouder Wilco Mazier.
Gedeputeerde Peter van 't Hoog (links) reikt de cheque uit aan wethouder Wilco Mazier. Wijnand Kooijmans

Een bezoek aan de Veluwe begint straks bij Boekhorstlaan in Harderwijk

23 maart 2023 om 12:50 Natuur en milieu

HARDERWIJK Aan de Boekhorstlaan in Harderwijk wordt een ontvangstlocatie gerealiseerd die gaat dienen als plek van waaruit de natuur kan worden verkend. Voor de realisering werd door Gelders gedeputeerde Peter van ‘t Hoog een cheque van 844.216 euro overhandigd aan de Harderwijker wethouder Wilco Mazier.

Het plan van een ontvangstlocatie maakt onderdeel uit van de Regio Deal Veluwe. Hierin is voor de Noord-Veluwe de komst van drie Poorten van de Veluwe opgenomen. Naast Harderwijk komen die in Nunspeet en Putten.

Ontvangstlocaties moeten de bezoekersstromen op en rondom de Veluwe stroomlijnen. Vanaf de betreffende locatie moet de bezoeker een optimale Veluwse beleving worden gegeven waarbij de natuur wordt ontzien.

de ontvangstlocatie van Harderwijk richt zich op bezoekers met avontuurlijke inslag

VERBINDING

Op het terrein aan de Boekhorstlaan is onder meer al het klimbos aanwezig van ondernemer Erik Kroon. Hiernaast biedt hij een scala aan voertuigen aan waarmee de natuur rond Harderwijk kan worden verkend. Dat maakt dat de ontvangstlocatie zich niet richt op gezinnen maar op bezoekers met een avontuurlijke inslag. Als argument wordt gebruik dat Harderwijk zich daarmee richt op een andere bezoekersgroep dan de Poort van de Veluwe in Nunspeet. Waar Nunspeet aangeeft vertrekpunt te willen zijn voor alle doelgroepen.

Rob Aben is als landschapsarchitect betrokken bij de ontwikkeling van de ontvangstlocatie. Hij geeft aan dat Harderwijk tot nu toe vooral gericht was op het water. Waar de Veluwe werd gezien als de achtertuin. Geleidelijk aan begint men zich echter steeds meer te oriënteren op de natuur. Dat maakt dat gezocht is naar een plek waar ook de binnenstad van kan profiteren. De Boekhorstlaan wordt gezien als de ideale locatie.

KLIMBOS

Hier is al horeca gevestigd met daarnaast het klimbos en een uitkijktoren van Van der Valk. Bij de invulling gaat gebruikgemaakt worden van de al aanwezige carpoolplaats terwijl daarnaast ook het overige parkeerterrein hierbij kan worden betrokken. In het eindplaatje kan ook worden geparkeerd op het terrein van het Bouw & en Infrapark. Dat krijgt een opener karakter.

Om bezoekers een veilige oversteek te geven van het Infrapark naar de ontvangstlocatie en omgekeerd is de aanleg van een voetgangersbrug over de Ceintuurbaan voorzien. Al ziet wethouder Mazier er ook wel iets in hier ook fietsers gebruik van te laten maken.

OV

De carpoolplaats gaat wel aantrekkelijker worden ingericht. Onder meer komt er halfverharding maar ook meer bomen. Het aanwezige fietspad wordt verlegd, fietsers kunnen straks gebruik maken van de weg die als niet al te druk wordt ervaren. Men streeft ook naar een goede ontsluiting voor het openbaar vervoer. De plek van het al gesloten cafetaria tegenover hotel Van der Valk heeft men hiervoor op het oog. 

Streven is het huidige parkeren aan de Watertorenweg terug te dringen. Volgens Van ‘t Hoog zal het voor inwoners van Harderwijk best wennen zijn maar hij verwacht dat ook zij in de toekomst van de nieuwe locatie gebruik gaan maken. Gewerkt gaat nu worden aan de eerste fase en dat is de inrichting van het terrein aan de Boekhorstlaan. In de tweede fase wordt het Bouw & Infrapark bij het geheel betrokken.

Streven is dat uiterlijk op de laatste dag van 2024 het gehele project is gerealiseerd. Voor de tweede fase hoopt Harderwijk opnieuw op geld van het Rijk en de provincie. De signalen zijn positief volgens Mazier. 

Het totaalbedrag voor de eerste fase is 844.216 euro daarvan is vijftig procent voor rekening het Rijk, 25 procent voor de provincie en de laatste 25 procent voor de gemeente Harderwijk. De kosten voor de tweede fase zijn nog niet bekend.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie