Grijskruid aan de Luttekepoortstraat.
Grijskruid aan de Luttekepoortstraat. Godfried Westen

Deze week schrijft Godfried Westen over grijskruid, een plantje dat geen kans krijgt bij verstening

29 november 2023 om 09:00 Column

HARDERWIJK Wat we waarderen willen we behouden. Maar daaraan vooraf gaat leren kennen, één van de doelen van deze column. Wat is er aan natuur in Harderwijk en omgeving te bewonderen? Tot geluk van inwoners niet weinig. Deze keer grijskruid aan de Luttekepoortstraat.

Grijskruid (Berteroa incana) is een kruisbloemige. Het is een steppeplant die met graanimport uit het oosten naar West-Europa gekomen is. De plant is vernoemd naar Carlo Giuseppe Bertero (1789-1831), een botanicus uit Venetië. Incana betekent grijsgrauw. Het is een eenjarige wat wil zeggen dat de levenscyclus van groei, bloei, zaad en afsterven binnen een jaar plaats vindt. 

Grijskruid is waardplant voor het groot koolwitje en het klein geaderd witje. Het is belangrijk waardplanten te laten staan en niet roekeloos of achteloos weg te maaien. Want anders zijn er straks minder vlinders. Grijskruid heeft ovale hauwtjes en is daarmee een buitenbeentje onder de kruisbloemigen. De plant is behaard met grijze zogenaamde sterharen (meerdere haren met spits einde uit één gemeenschappelijke basis) die de karakteristieke grijze kleur veroorzaken. Wat u misschien niet wist dat veel kleding van plantenharen gemaakt worden, zoals in het geval van katoen. 

Dit plantje is een pionier die vaak verschijnt nadat de grond bewerkt is. Bij verstening krijgt het geen kans. Tuinen in deze regio zijn versteend, de goede uitzonderingen natuurlijk niet te na gesproken. Dus: wip wat tegels en haal wat zaad bij de Hortus of de Natuurtuin.

Godfried Westen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie