De madelief is ook in de winter op tal van plekken te bewonderen.
De madelief is ook in de winter op tal van plekken te bewonderen. Godfried Westen

Godfried Westen vertelt deze week over de nationale bloem: ‘Madelief, ook wel ‘meizoentje genoemd’

8 februari 2024 om 15:00 Column

Wat is er aan natuur in Harderwijk te bewonderen? Tot geluk van inwoners niet weinig. Deze moeten we zeker niet over het hoofd zien: madelief. Het bloemetje is op vele plekken te bewonderen.

Madelief (Bellis perennis) - bellis afgeleid van het Latijnse woord voor ‘mooi’ en ‘perennis’ betekent ‘overblijvend’ - ook wel ‘meizoentje’ wat eigenlijk de voorkeur heeft maar niet ingeburgerd is. Misschien omdat deze plant niet alleen in mei maar eigenlijk in elke maand wel ergens staat te bloeien? Behalve als het vriest dan. Het gele bloemenhartje van een madelief kent een spiraalstructuur. Bij spiraalvormen in planten is er vaak sprake van een wiskundige wetmatigheid genoemd naar zijn ontdekker, Fibonacci. Dat is een reeks van getallen die elk de som zijn van de twee vorige. Het komt veel voor. 

Een andere wetmatigheid is: wat veel voorkomt, wordt niet meer gezien. Dat probeer ik even recht te zetten, want het is een plantje dat gezien mag, nee moet worden. Misschien herinneren sommigen zich nog de armbandjes die ervan gevlochten werden? 

Madelief is gekozen tot nationale bloem. In totaal is er ruim 53.000 keer gestemd met de volgende uitkomst: 1. Madeliefje 2. Fluitenkruid 3. Pinksterbloem 4. Paardenbloem 5. Wilde kievitsbloem. Aan de andere vier wijd ik spoedig een column. Madelief is ook winnaar van eindejaars plantenjacht georganiseerd door Floron: het werd het vaakst waargenomen. Vóór straatgras en klein kruiskruid. Over straatgras ga ik niks schrijven. Klein kruiskruid wel.

Godfried Westen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie