!
SPARTA trampolinespringster Eline Westhuis uit Harderwijk hoort bij de nationale top.
SPARTA trampolinespringster Eline Westhuis uit Harderwijk hoort bij de nationale top. LEO RIEKSEN

Trampolinespringster Eline Westhuis uit Harderwijk op weg naar de top

6 oktober 2022 om 08:00 Overig

ERMELO/HARDERWIJK Trampolinespringster Eline Westhuis (16) uit Harderwijk hoort bij de nationale top in haar leeftijdsklasse. Om zich te meten met de Europese en wereldtop gaat zij zo’n 12 a 13 keer per jaar naar een nationale of internationale wedstrijd. Eline gaat er vol voor maar dat heeft ook zijn prijs: alle kosten moeten zij en haar ouders zelf opbrengen.

Zaterdag was ze met Sparta Ermelo in Oss, een plaatsingswedstrijd voor het NK Teams. Eline sprong een nieuw PR voor haar verplichte oefening (41.325 punten); haar keuzeoefening (44.115) ging niet als gepland. „Daar is genoeg ruimte voor verbetering. Ik kon vrij springen, want donderdag hoorde ik al dat we het NK niet konden halen omdat drie teamleden waren uitgevallen.”

INTERNATIONAAL Vrijdag 7 en zaterdag 8 oktober doet Eline mee aan de International Trampoline Friendship Cup 2022 in Jablonec nad Nisou. „Het is een wedstrijd op hoog niveau, niet het WK-niveau maar er doen 17 landen aan mee en 20 deelnemers in mijn categorie, meisjes 15 en 16 jaar. Er is een voorronde en mijn doel is de finale halen”, vertelt Eline. Zij gaat mee met Flik-Flak Den Bosch, de vereniging waar haar synchroonpartner Megan Brouwers uit Den Bosch actief is. „Het is een goede oefening voor het WAGC, het WK-jeugd van 20-27 november in Sofia in Bulgarije.” De trip naar Tsjechië - 700 kilometer in busjes - is voor eigen rekening, zoals elk toernooi en internationale wedstrijd. Moeder Esther laat weten dat ze een voorschot van 400 euro hebben betaald aan de club in Den Bosch voor de reis, het verblijf en het inschrijfgeld voor de wedstrijd. „Als het meevalt blijft het daarbij, valt het tegen, dan moeten we bijbetalen.”

(Tekst gaat verder onder de foto)


Eline Westhuis in actie. - LEO RIEKSEN

TWEEDUIZEND EURO Voor het WAGC in Bulgarije moet ze een voorschot van 2200 euro overmaken. „Het is afwachten wat de vliegtickets, de hotels, en de kleding kosten. Het wedstrijdpak heeft ze nog van het Jeugd WK in Tokio in 2019. De kleding van het Nederlands team (jas, reispak, trainingspak en wedstrijdpak) moet je zelf betalen. We doen het voor haar omdat ze zo gemotiveerd is en het leuk vindt. Ze zal er financieel nooit iets mee bereiken of aan verdienen, zoals een voetballer. Het is echt voor haar plezier.”

CROWDFUNDING Het zijn haar eerste wedstrijden in het buitenland na de coronaperiode. Voor het WAGC in Bulgarije is ze aangemeld bij het Yvonne van Gennip Talentenfonds. Haar crowdfunding campagne heeft tot nu toe 340 euro opgeleverd, 17% van het beoogde doel van 2000 euro. „Vooral familie en vrienden doneren nu. Het is moeilijk sponsors te vinden, want je kunt ze weinig bieden. Ik word ook gesponsord door Flexifitness, ik mag daar twee keer twee uur in de week gratis sporten. Het is naast trampolinespringen een combinatie van cardio (uithoudingsvermogen) en krachttraining. Mijn rug is blessuregevoelig, die moet ik sterk houden anders is trampolinespringen te zwaar voor mijn rug.”

Eline traint twaalf uur per week bij Sparta Ermelo verdeeld over vier avonden. Kosten: 229,95 euro per kwartaal waarin de nationale wedstrijden zijn verrekend. Esther: „Het is niet zomaar iets, ook voor ons is het een groot bedrag. Gelukkig werken we allebei.” Eline is blij dat het kan. Zij gaat in januari over naar de senioren (17-21 jaar). Vanaf dan hebben haar prestaties meer invloed. „Nederland is in 2018 de A-status kwijtgeraakt omdat er toen te weinig gepresteerd is bij de senioren. Hopelijk komt de A-status weer terug. Ik wil nog steeds winnen, ik wil naar de Olympische Spelen in 2028 in Los Angeles.”

Marco Jansen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie