Bertus van de Ridder heeft 6 juni zijn Italiaanse delicatessenwinkel Umberto Gastronomia geopend aan de Hondegatstraat 15.
Bertus van de Ridder heeft 6 juni zijn Italiaanse delicatessenwinkel Umberto Gastronomia geopend aan de Hondegatstraat 15. Foto: Marco Jansen

Traiteur met liefde voor Italië: ‘stukje Umbrië in Harderwijk’

Zakelijk

HARDERWIJK Oprecht, eerlijk, puur en no-nonsense. Zo omschrijft Bertus van de Ridder de bevolking van Umbrië. Hij gaat met zijn vriendin al 15 jaar op vakantie naar het binnenland van Italië en is op 6 juni in de Hondegatstraat een Italiaanse delicatessenzaak gestart. ,,Ik wil Harderwijk kennis laten maken met mooie producten uit deze streek.”

Aan de wand hangen vakantiefoto’s, er staan bloemen en Mediterrane Oleander planten. Er klinkt muziek van Eros Ramazzotti. De sfeer van Umberto Gastronomia is huiselijk. „Er staat alleen maar Italiaanse muziek op. De winkel heeft net zo’n warme uitstraling als dit type zaakje in Italië. Knus en gemoedelijk.”

Bertus (36) heeft vanaf zijn 14e in de horeca gewerkt, de laatste 7,5 jaar als sommelier bij restaurant Ratatouille. Zijn liefde voor Italië ontstond 15 jaar geleden, toen hij met zijn vriendin Kim Ringnalda voor het eerst naar Paradiso ging. „Een gehuchtje bij de heuvels van Assissi, de bekende bedevaartsplaats. De oom van Kim heeft hier een agri turismo, een stuk land waar hij appartementen verhuurt. Een heerlijke plek met zwembad waar we één a twee keer per jaar heen gaan. Haar stiefzus woont in Perugia, de hoofdstad van Umbrië. Het gebied tussen Toscane en Marche heeft een eigen, robuuste stijl. De mensen zijn er puur, eerlijk en oprecht. Umbrië is het groene hart van Italië.”

Ooit had Bertus het idee om zelf een agri turismo te beginnen. „De buurvrouw woont 200 meter verderop en helpt Nederlanders gedijen en regelt bouwvergunningen. Een zakenman ging een oud klooster opknappen tot een luxe verblijf. Hij zocht iemand om het te runnen. Ik heb toen erg nagedacht over dat aanbod, maar het niet gedaan. Maar ik zie mij er uiteindelijk wel wonen.”

Nu haalt Bertus een stukje Umbrië naar Harderwijk. Rond de jaarwisseling kreeg hij van huurbaas Hans Kienhuis te horen dat het pand aan de Hondegatstraat 15 vrijkwam. Piccoli kidsmode ging er per 1 mei uit. Bertus en zijn vriendin zijn het avontuur aangegaan en na een verbouwing van een maand is Umberto Gastronomia nu ruim 1,5 maand geopend. „Het loopt heel goed, er zijn zoveel mensen die houden van Italië. Ik wil hen kennis laten maken met Umbrië, In de vitrine liggen hammen, worsten, kaas en antipasti. Producten uit die streek zijn wat moeilijker te krijgen. Ze zijn blij dat er jaren na Il Gusto weer een Italiaanse traiteur is in de binnenstad. Een zaak waar je maaltijden en lunch, en pastasalade en verse pastasauzen kunt halen Ik heb van betongaas een wijnrek gemaakt en wil in de toekomst de Italiaanse wijnen uitbreiden.” Buiten heeft hij een klein terras voor broodjes en een drankje. „De broodjes hebben allemaal plaatsnamen uit Umbrië en zijn er voornamelijk om mee te nemen. Wijn schenken en laten proeven zou het plaatje afmaken, maar dat is helaas niet toegestaan.”

De zomermaanden is Umberto Gastronomia zeven dagen per week geopend. „Daarna denk ik erover om ‘s maandags dicht te gaan. In augustus gaan we waarschijnlijk ook nog naar Umbrië om te kijken welke producten we nog meer naar Harderwijk kunnen halen.”

Marco Jansen

advertentie
advertentie
Afbeelding
Harderwijker 101 jaar oud en nog steeds boodschappen op de fiets doen 3 uur geleden
Afbeelding
Inclusie agenda niet langer onder kopje zorg en welzijn: Kwaliteitsslag door gemeente Harderwijk 4 uur geleden
Afbeelding
Harderwijkse atleten van Athlos sprinten tegen Usain Bolt 5 uur geleden
Afbeelding
Kaarten Pop Meets Classic voor voedselbank in Harderwijk 5 uur geleden
Afbeelding
Uitstel antwoord op vragen exploitatie van sportcafé sportcomplex De Sypel 6 uur geleden
Afbeelding
Energievolle ‘zonnebloem’ aan de Randweg in Harderwijk 6 uur geleden
Afbeelding
Ruimte binnensport is al jaren ‘bevroren’ door krapte 6 uur geleden