Kim Vos kan bij Triton Putten vijf uur per week in het zwembad trainen.
Kim Vos kan bij Triton Putten vijf uur per week in het zwembad trainen. Foto: Marco Jansen

Nationale zwemtopper uit Harderwijk met veel mogelijkheden

Overig

HARDERWIJK Tussen de wedstrijdzwemmers van Triton traint sinds mei een nationale zwemtopper. Kim Vos wil zich onder begeleiding van zwemcoach Hans Stoffers verder ontwikkelen. ,,Ik wil weer op mijn oude niveau komen en het liefst wat beter worden.”

Kim Vos (22) komt uit het Brabantse Geertruidenberg en woont sinds een jaar in Harderwijk. Hier is ze toevalligerwijs neergestreken. ,,Ik deed animatiewerk op campings in Duitsland, België en Nederland en werd op camping de Konijnenberg in Harderwijk geplaatst om te werken. Mijn douche was kapot en zo heb ik mijn vriend Jarmo leren kennen, hij is loodgieter. Ik ben verhuisd en na de zomervakantie blijven hangen’’, vertelt Kim, die nu in ’t Harde als planner/coördinator bij VolkerWessels werkt en de master bewegingswetenschappen studeert op de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Al van jongs af aan is ze sportief en getalenteerd. Kim begon met zwemmen in Oosterhout bij OZC & PC Warande en na een paar jaar ging ze naar SBC2000 in Breda, waar ze 14 jaar heeft gezwommen tot dit jaar. ,,Ik ben gelijk na diplomazwemmen doorgegaan met wedstrijdzwemmen. Ik wilde snelheid, dat was mijn passie. Eerst zwom ik alle afstanden op de NJJK’s (Nationale Jeugd en Junioren Kampioenschappen) en toen ben ik mij gaan specialiseren in wisselslag en schoolslag. De schoolslag is overgebleven, de 200 meter is mijn favoriet.”

Kim heeft vanaf haar tiende ook gebasketbald, in Geertruidenberg en Breda, en in Amsterdam bij Apollo in de eredivisie onder 20 jaar en de eerste divisie bij de dames. Ook bij Waldric in Woudrichem speelde ze bij de dames op landelijk niveau. ,,Door het basketbal hield ik mijn knieën sterk, want die krijgen behoorlijk wat te verduren. Dat is ook een voordeel bij de schoolslag. Maar toen ik in Amsterdam ging studeren, heb ik vanwege tijd en financiën gekozen voor alleen basketbal.” Het zwemmen miste Kim toch wel heel erg en toen ze in coronatijd weer terug verhuisde naar Geertruidenberg heeft ze dit weer opgepakt bij SBC2000 in Breda. ,,Ik woonde al op de Konijnenberg, dus het was veel op en neer reizen. Daarom heb ik op internet gekeken naar een zwemclub op fietsafstand van Harderwijk. Daar kon ik drie keer per week een uurtje zwemmen en dat is voor mijn niveau niet genoeg. In Putten kan ik vijf uur per week trainen. Dat is nog niet ideaal, in Breda trainde ik in mijn hoogtijdagen veel meer: wel 14 uur per week. Maar voor nu is het genoeg.” 

In 2016 heeft ze haar laatste NJJK gezwommen in Dordrecht en is toen eerste geworden. In 2017 was Kim derde op het NK op de 200 meter schoolslag. ,,Ik wil terug op mijn oude niveau komen en het liefst nog wat beter worden.’’ Ze stuurde zwemtrainer Hans Stoffers uit Putten een mail met haar zwemtijden en na een gesprek besloot ze er voor te gaan. ,,Hans had goede ideeën over wat er bereikt kan worden met onze samenwerking en dat sprak me aan.”

Kim is volgens Hans een ruwe diamant. ,,Ze heeft ontzettend veel inhoud en kracht, maar op technisch vlak kan ze nog veel bereiken. Haar slagfrequentie bijvoorbeeld, ligt nog erg laag. Andere skills die ze kan ontwikkelen is het starten, keren en de onderwaterfase. Met haar tijden die ze nu al zwemt is er nog zoveel ruimte om te verbeteren. Ik denk dat ze ook makkelijk een 50 meter heel hard kan zwemmen en de 100 meter met de inhoud die ze heeft. Een 200 meter zwemster kan dat doortrekken naar het eind. Ik denk dat alle drie afstanden beter kunnen en gezien haar potentie denk ik dat ze op de 100 meter het verst komt. Wij trainen in Bosbad Putten in een 25-meterbad, de zogenaamde kortebaan. Wil je specialist worden op de 50 meter, dan moet je meters maken in een 50-meterbad, zoals in Amersfoort. In de zomer worden de provinciale kampioenschappen ook gehouden in het lange bad.”

Kim traint al vanaf mei mee en maar is pas een paar dagen geleden overgeschreven naar Triton. In juni heeft ze op het NK in Amersfoort de B-finale gehaald van de 200 meter schoolslag en is hier 5e geworden in 2.46.95. Haar beste tijd van het seizoen was in de eerste wedstrijd eind december in Hoofddorp, toen werd ze derde in 2.30.78. ,,Ik ben er drie jaar uit geweest, dus de basis terugkrijgen is al een uitdaging. Ooit zou ik de EK-limiet op de 100 meter en 200 meter willen halen. Dat zou leuk zijn en Hans zegt dat het ook haalbaar is.”


Hans Stoffers noemt Kim Vos een ruwe diamant. - Foto: Marco Jansen

Afgelopen weekend waren de laatste trainingen, op 29 augustus start het nieuwe seizoen. Voor Hans (26) is het een mooie uitdaging om Kim naar een hoger niveau te brengen. Hij staat niet aan de kant als trainer maar zwemt mee. Zelf ligt hij vier uur per week in het water en is zeker 15 uur per week als trainer actief. ,,Op dit moment zijn we nog redelijk competitief aan elkaar en ongeveer even snel. Dat maakt de samenwerking ook wel anders. Ik maak de trainingen en de jaarplanningen, maar verschillende trainers geven de trainingen. We trainen voornamelijk samen. Het is zowel als trainer als zwemmer een uitdaging.” 

Met het aantrekken van Kim Vos heeft Triton een mooie slag geslagen. Hans: ,,We zijn een buurtvereniging, maar zwemmers uit de regio maken nu vaker de keus om bij ons te zwemmen. Onze club kan net wat meer trainingsuren bieden dan andere clubs in de regio. Volgend seizoen komt een 15-jarig talent uit Nunspeet naar Putten. Toen ik vijf jaar geleden startte als hoofdtrainer was ik samen met een meisje de enige die naar provinciale Gelderse kampioenschappen ging. Voor corona gingen we met acht of negen zwemmers en dit seizoen gingen we met 19 zwemmers naar de Gelderse kampioenschappen in Nijmegen en Vaassen. We hebben veel stappen gemaakt.”

Marco Jansen

advertentie
advertentie
Afbeelding
Harderwijker 101 jaar oud en nog steeds boodschappen op de fiets doen 3 uur geleden
Afbeelding
Inclusie agenda niet langer onder kopje zorg en welzijn: Kwaliteitsslag door gemeente Harderwijk 4 uur geleden
Afbeelding
Harderwijkse atleten van Athlos sprinten tegen Usain Bolt 5 uur geleden
Afbeelding
Kaarten Pop Meets Classic voor voedselbank in Harderwijk 6 uur geleden
Afbeelding
Uitstel antwoord op vragen exploitatie van sportcafé sportcomplex De Sypel 6 uur geleden
Afbeelding
Energievolle ‘zonnebloem’ aan de Randweg in Harderwijk 6 uur geleden
Afbeelding
Ruimte binnensport is al jaren ‘bevroren’ door krapte 6 uur geleden