Marcel Bunnig mikt met de Platenwinkel op de liefhebber van 'goed geluid'. (foto: Marco Jansen)
Marcel Bunnig mikt met de Platenwinkel op de liefhebber van 'goed geluid'. (foto: Marco Jansen) Foto: Marco Jansen

Warm geluid in de pas geopende Platenwinkel aan de Hondegatstraat in Harderwijk

Zakelijk

HARDERWIJK Liefhebbers van muziek en vinyl kunnen sinds kort terecht in de binnenstad van Harderwijk. Op vrijdag 24 juni opende Marcel Bunnig de Platenwinkel aan het begin van de Hondegatstraat. „De reacties zijn heel positief.”

Aan de muur hangen ingelijste foto’s van Slash, Led Zeppelin en The Cure. Middenin de winkel staat een opvallende authentieke phonogram. „Hij is antiek, de fabricage heeft tussen 1907 en 1927 plaatsgevonden, maar hij doet het nog steeds’’, zegt Bunnig (54) trots. Hij en zijn vrouw Yolanda Blom (53) wonen sinds drie jaar in Harderwijk en zijn eigenaar van de zaak. „Dit idee zat al heel lang in mijn hoofd. In de jaren ’80 heb ik in een platenwinkel gewerkt en ik ben zelf muzikant en verzamelaar. Thuis heb ik tegen de duizend cd’s en elpees. Voor mijn eigen platen moest ik naar Deventer, Amersfoort of Zwolle reizen omdat hier geen platenwinkel was. Toen dit pand vrij kwam, zijn we er snel opgedoken. Woensdag 15 juni kregen we de sleutel.”

Het verschil tussen een digitale wav-file of mp3 of een analoge opname op vinyl is voor hem duidelijk hoorbaar. „Ik ben audiofiel en ik houd van mooi goed geluid. Wat hier staat is oud, maar wel high end. Spotify vind ik kwalitatief onvoldoende. Platen werden traditioneel analoog opgenomen. Dat geluid is van nature warmer.”

Het assortiment in zijn winkel is vrij breed: van popmuziek, singer songrwiter, heavy metal tot alternative metal. „Ik heb rock staan, maar ook wat jazz. Ik heb veel alternatieve muziek, maar ik deel het niet in genres in. Muziek is goed als het een zekere kwaliteit en intensiteit heeft. Ik ga ervan uit dat de liefhebber daar ook voor kiest.”

Het meeste van zijn collectie komt binnen via platenhandelaren. „40 procent is nieuw en komt van de groothandel. Ik heb vaste handelaren en ik ga naar platenbeurzen. Steekproefsgewijs kijk ik hoe het er uit ziet voor die prijsklasse. De platen die ik verkoop variëren in prijs van 7,50 euro tot 45 euro voor sommige nieuwe titels.” In de eurobak liggen platen die de andere bakken niet gehaald hebben. „Het zijn bijvoorbeeld schenkingen van mensen die hun collectie kwijt willen. Als een plaat af en toe tegenvalt, kan ik hem nog schoonmaken en na een schoonmaakbeurt klinkt het vaak een stuk beter.”

Ook verkoopt hij gereviseerde platenspelers. „Een kennis van mij heeft drie platenspelers van Dual gereviseerd en binnen een week waren ze weg. Veel mensen vinden het ritueel leuk om zelf de arm boven de plaat te laten zakken. Vinyl is nooit weg geweest en de echte liefhebber is altijd naar de speciaalzaak gekomen. De ketens zijn wel weg: wie twee platen per jaar kocht, is gaan streamen. Er komen veel jongeren, maar ook mijn eigen generatie koopt de platen uit de jaren ’80 goed.” De winkel is dinsdag-, woensdag-, en donderdagmiddag open en op vrijdag en zaterdag de hele dag. „Ik zit op een fijne plek, maar ben me bewust dat ik geen heel grote winkel heb. Ik ben alweer aan het inkopen en wil een standaard aanbod van titels in de winkel. Maar zover ben ik nog niet.”

Marco Jansen

advertentie
advertentie
Afbeelding
Brandweer rukt met groot materiaal uit voor bermbrand A28 bij Hulshorst 16 uur geleden
Afbeelding
Open dag op bouwplaats N302 Ganzenweg-Knardijk 16 uur geleden
Afbeelding
44ste editie Veluwade is een festival 16 uur geleden
Afbeelding
Brandweer houdt water op voorraad wegens groot risico natuurbrand 15 aug, 11:05
Afbeelding
Harderwijks Mannenkoor start nieuwe seizoen 15 aug, 10:12
Afbeelding
Steekpartij met slachtoffer op Emdenmeen in Harderwijk 15 aug, 09:58
Afbeelding
Man Overboord Festival op Strandeiland is evenement in maritieme sfeer 13 aug, 13:49