!
Afbeelding
Pixabay

Raad van State verbiedt voorlopige sluiting drugspand Harderwijk

13 mei 2022 om 16:28 Rechtbank

DEN HAAG/HARDERWIJK Burgemeester Harm-Jan van Schaik mag een woning aan de Johan de Wittlaan in Harderwijk voorlopig niet sluiten. De Raad van State heeft dat vrijdagmiddag beslist in een spoedprocedure. De burgemeester besloot in maart om de woning te sluiten voor twee maanden, omdat er aanwijzingen zouden zijn dat er (nog steeds) vanuit het pand in drugs zou worden gehandeld.

Eind april schorste de Raad dit besluit in afwachting van een spoedzitting die op 9 mei plaatsvond. Nu heeft de Raad beslist dat die schorsing blijft bestaan totdat de Raad een eindoordeel heeft gegeven in deze zaak. Dat komt vermoedelijk pas na de zomer. “Dit betekent dat de burgemeester in ieder geval tot die tijd niet mag overgaan tot sluiting van de woning”, aldus de Raad.

BELANGENAFWEGING Het gaat om een principiële zaak sinds de Raad van State begin dit jaar over dit geschil in Harderwijk oordeelde dat burgemeesters voortaan beter moeten nadenken over de gevolgen van het sluiten van een drugspand voor de bewoners. De kwestie Harderwijk werd zo een voorbeeld voor anderen. Burgemeester Harm-Jan van Schaik besloot daarop de aanvankelijke sluiting voor zes maanden terug te draaien naar twee.

Waarschijnlijk in de zomer wordt de zaak uitgebreid beoordeeld. De Raad heeft nu voorlopig alleen een belangenafweging gemaakt tussen de noodzaak van de sluiting en de gevolgen voor de bewoners.

De Raad vindt dat de belangen van de bewoners nu zwaarder wegen dan de belangen van de burgemeester om de buurt vrij te houden van drugshandel. Het gezin met enkele minderjarige kinderen zou dan op straat komen te staan. Twee zoons die drugs verhandelden vanuit het pand zitten inmiddels gevangen. Tegen andere kinderen die nog wel in het pand wonen, lopen geen strafzaken. De voorzieningenrechter van de Raad betwijfelde onlangs ook het nut van de sluiting. Hij vroeg zich toen hardop af of sluiting van de woning op dit moment nog wel een geschikt middel is. 

Adrie van der Wel

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie