!
Afbeelding
pixabay

Bijzonder moment voor vier leden van de gemeenteraad Harderwijk

1 april 2022 om 15:30 Politiek

HARDERWIJK Bij hun afscheid zijn vier leden van de gemeenteraad van Harderwijk benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zij kregen hun versierselen opgespeld door burgemeester Harm-Jan van Schaik. Tevens werd afscheid genomen van de andere vertrekkende raadsleden.

Burgemeester Van Schaik gaf aan dat er sprake is geweest van een vreemde raadsperiode. Alles liep daarbij anders dan verwacht door de beperkingen als gevolg van de corona pandemie. Dat heeft effect gehad op het raadswerk maar vooral ook op het leven van de inwoners van Harderwijk en Hierden. Hij prees de raad voor hun inzet en vindingrijkheid om mensen waar mogelijk steun te bieden door het treffen van maatregelen.

De besluitvorming is ondanks de corona doorgegaan met veel video-vergaderingen. Waarbij het veelal goed ging maar ook wel eens mis. Van Schaik wees erop dat het belangrijkste aspect, het contact van raadsleden met de mensen die zij vertegenwoordigen, ontbrak. Het debat in de raad is, zo gaf Van Schaik aan, met respect gevoerd waarbij een grote betrokkenheid aan de dag is gelegd. Er was sprake van een goede sfeer als raad onderling maar ook tussen raad en college. 

Voor de scheidende raadsleden was er een schilderij, vervaardigd door Peter Riezebos. De helft van de hier tegenoverstaande vergoeding is door hem geschonken aan goede doelen. Tevens bloemen.

ONDERSCHEIDINGEN Het langst zittende raadslid dat vertrok is Laurens de Kleine (PvdA). Hij stapte in 2002 in de raad en werd in 2010 wethouder waarbij het college van burgemeester en wethouder als thema had ‘Snoeien en Bloeien." Het was in een periode dat er fors moest worden bezuinigd waardoor De Kleine zijn sociale idealen niet kon bereiken. In 2014 werd hij weer raadslid. Maatschappelijk was De Kleine onder meer voorzitter van de voetbalvereniging VVOG en de regionale urgentiecommissie Woonruimte. Sinds 2018 was De Kleine tevens waarnemend voorzitter van de raad.

De Kleine zelf gaf als één van de roerigste vergaderingen aan de commissievergadering over permanente bewoning. Bewoners kwamen naar het stadhuis om hun ongenoegen te tonen hetgeen zorgde voor een grimmige sfeer en de aanwezigheid van politie. Ook destijds werden raadsleden al bedreigd.

Ida Stoevelaar (CDA) is dertien jaar raadslid geweest. Zij diende vele moties en amendementen in die vrijwel altijd op een meerderheid in de raad konden rekenen. Tussentijd moest zij om gezondheidsredenen tijdelijk haar raadslidmaatschap neerleggen om dat later weer op te pakken. Van Schaik memoreerde haar inzet voor de komst van het kindercollege.

Bart Jonkman (ChristenUnie) was raadslid van 2010. Hij werd door Van Schaik betiteld als één van de meest oplettende raadsleden waarbij zichtbaar was dat hij een belangrijk adviseur was van de woordvoerder van zijn fractie.

Ilona Donker-Jak (ChristenUnie) werd bestempeld aan doortastend en vastberaden. Soms jolig en ietwat ondeugend. Toegankelijk van de stad was een belangrijk item voor haar evenals openbare toiletten.  

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie