!
Afbeelding
Pixabay

Uitspraak in zaak Harderwijks drugshuis met minderjarige kinderen

4 februari 2022 om 17:36 Rechtbank

HARDERWIJK Burgemeesters moeten in het vervolg beter nadenken of er voldoende redenen zijn om een drugspand te sluiten, waardoor bewoners op straat komen te staan. Zo heeft burgemeester Harm-Jan van Schaik van Harderwijk bij de sluiting van een drugspand in 2019 te weinig aandacht besteed aan de belangen van de huurder en zijn (deels minderjarige) kinderen, vindt de Raad van State.

Over de drugshandel is een telefoontje binnen gekomen bij het meldpunt Misdaad Anoniem. Uit onderzoek bleek dat de oudste zoon in drugs handelde, zowel vanuit de woning als elders in Harderwijk. Voor de politie was dit reden de burgemeester te vragen handhavend op te treden. Die deed dat door de woning voor zes maanden te sluiten.

De woning wordt bewoond door de huurder en zes van zijn zeven kinderen. In de woning werd onder meer ruim 618 gram cocaïne aangetroffen en 44 gram hasj maar ook bijna veertienduizend euro aan contant geld. Ook in de schuur werden de nodige drugs aangetroffen. In de auto van een andere zoon werd gedroogde hennep aangetroffen.

De rechtbank stelde de burgemeester met zijn besluit in het ongelijk. Reden was onder meer dat er een verminderde noodzaak is tot sluiting van de woning omdat – hoewel sprake is van een ernstig geval – de woning met succes uit het drugscircuit is gehaald nu de twee broers zijn opgepakt en vastzitten. Het drugscircuit heeft bovendien geen belangstelling meer getoond voor de woning.

Ook woog voor de rechtbank zwaar dat de huurder eventueel uit de woning zou worden gezet door Uwoon en hierdoor het gezin niet bij elkaar kan blijven terwijl bij en vier van de kinderen niets met de drugshandel te maken hadden.

Voor Van Schaik was dit reden naar de Raad van State te stappen om het oordeel van de rechtbank aan te vechten. Mede gezien de vraag die bij hem leeft of het opstellen van beleidsregels nog wel zin heeft als de bestuursrechter alle omstandigheden van het individuele geval vol toetst en afweegt ook al is dit door de burgemeester al gedaan.

In de uitspraak wordt aangegeven dat de burgemeester bevoegd is een nieuw besluit te nemen waarbij hij wel moet nagaan of het doel het middel van sluiting rechtvaardigt. In het besluit kan Van Schaik ook meenemen dat de woning ook na de arrestatie van de twee zoons een ernstige rol in het drugscircuit is blijven spelen.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie