!
Afbeelding
pixabay

Raad van State betwijfelt sluiting drugswoning Johan de Wittlaan in Harderwijk

10 mei 2022 om 08:27 Rechtbank

DEN HAAG/HARDERWIJK De kans lijkt klein dat een familie aan de Johan de Wittlaan in Harderwijk een poos dakloos gaat worden na drugshandel in hun pand. De voorzieningenrechter van de Raad van State zette maandag vraagtekens bij het besluit van burgemeester Harm-Jan van Schaik om de woning voor de duur van twee maanden te sluiten.

Volgens de advocaat van de burgemeester moet dit een signaal zijn dat de drugshandel niet kan. Hij sprak ook van zeer bezorgde buurtbewoners en volgens de reclassering zou er ook grote kans op herhaling bestaan. Maar vooral is de sluiting van de woning volgens hem en de burgemeester noodzakelijk, omdat ook na de aankondiging van de sluiting zou zijn doorgegaan met drugshandel. Daarover zijn meerdere meldingen binnengekomen.

BEWIJZEN Een groot probleem voor de burgemeester is dat de bewijzen van voortgaande drugshandel niet bij de Raad van State op tafel konden worden gelegd, omdat het openbaar ministerie die niet wil vrijgeven. Dat zou namelijk een strafrechtelijke procedure schaden.

,,Ik kan mijn oordeel niet baseren op informatie die ik niet heb, omdat het openbaar ministerie die niet wil geven”, reageerde de voorzieningenrechter. Zonder bewijs dat de drugshandel nog steeds niet is gestopt, kan hij dus weinig doen.

STRAFMAATREGEL Bovendien zitten de broers die de drugshandel vanuit de woning voerden nu gevangen na hun veroordeling. ,,Is er nog wel een noodzaak om de woning te sluiten, als de broers er niet meer wonen?”, stelde de voorzieningenrechter. ,,Is het wel een geschikt middel?.”

De advocaat ziet sluiting van de woning wel als een geschikt middel. ,,Een waarschuwing is een tandeloze tijger.” Een dwangsom heeft volgens de advocaat ook geen zin, omdat bij een overtreding blijkbaar makkelijk een boete kan worden betaald. De drugshandel van de broers zou lucratief zijn geweest.

Volgens de advocaat van de familie wordt een broer die nog wel thuis woont continu gecontroleerd door de politie. Maar er loopt geen strafrechtelijk onderzoek tegen hem. ,,De burgemeester wijst nu alleen op allerlei anonieme meldingen die in het strafrecht geen schijn van kans hebben.” Die thuiswonende broer zou dan de reden moeten zijn om de woning te sluiten. ,,Het is wel mager wat de burgemeester nu aannemelijk probeert te maken.”

SCHORSING De burgemeester besloot op 16 maart om de woning voor twee maanden te sluiten. De Raad van State schorste twee weken geleden dat besluit in afwachting van de zitting die maandag plaatsvond. De familie wil dat die schorsing blijft voortgaan. Later dit jaar zal de Raad het besluit van de burgemeester uitgebreid gaan beoordelen. Binnen twee weken maakt de voorzieningenrechter bekend of de schorsing blijft gehandhaafd. In dat geval wordt de familie voorlopig niet dakloos.

Adrie van der Wel

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie