Van Schaik heeft aangegeven in Hierden te blijven wonen.
Van Schaik heeft aangegeven in Hierden te blijven wonen. Jan de Roo Fotografie

Hoge standaard voor opvolger Harm-Jan van Schaik: Harderwijkse raadsleden betreuren vertrek burgemeester

4 juli 2023 om 15:58 Politiek Tips van de redactie

HARDERWIJK De komende tijd staat voor vertrekkend burgemeester Harm-Jan van Schaik in het teken van het zorgvuldig overdragen en afronden van taken. Met een goed gevoel kan de ambtsketen neergelegd worden. Vanuit de raad niets dan lof. Vooral de samenwerking werd geroemd.

Het vertrek van burgemeester Harm-Jan van Schaik wordt betreurd door alle fracties in de gemeenteraad van Harderwijk.

Hij heeft Harderwijk echt een gezicht gegeven als enthousiaste burgemeester

Anke Buurman-Kuiper, fractievoorzitter van D66, geeft aan dat Van Schaik zich in de afgelopen tien jaar met hart en ziel heeft ingezet door de stad en het dorp Hierden. ,,Hij heeft Harderwijk echt een gezicht gegeven als enthousiaste burgemeester, zowel voor de eigen inwoners, als ook voor de toeristen om te laten zien hoe mooi onze Hanzestad is. Wij wensen hem veel succes met zijn nieuwe uitdaging.”

Mark de Lange (Gemeentebelang) vindt het jammer dan Van Schaik vertrekt. ,,Het is voor ons prettig samenwerken met hem en een goede voorzitter van de raad. Zijn keuze en motivatie om zijn vertrek aan te kondigen begrijp ik helemaal.”

We kijken met grote waardering terug op de fijne samenwerking

Andrea Oosting-Klock (CDA) vindt het namens haar fractie jammer dat de burgemeester vertrekt. ,,We kijken met grote waardering terug op de fijne samenwerking die we de afgelopen jaren hebben gehad en de significante bijdrage die hij heeft geleverd aan het mooier en veiliger maken van Harderwijk en Hierden. De burgemeester heeft zich niet alleen bewezen als een goede voorzitter van de raadsvergaderingen, maar ook als een bron van positiviteit met een vleugje humor. Bovendien was hij zeer bedreven in het verbinden van mensen en het bevorderen van de bekendheid van onze gemeente. Hoewel wij het vertrek van de burgemeester betreuren, respecteren en begrijpen wij zijn beslissing volledig. Wij bedanken Van Schaik voor zijn toewijding en inzet, evenals zijn gezin voor hun steun. Het ambt van burgemeester vervul je niet alleen, maar samen met je gezin.”

Wilco Bos (PvdA) zegt dat in Harm-Jan van Schaik Harderwijk ruim tien jaar een sterke burgemeester heeft gehad. ,,Hij heeft zich ontpopt als verbinder en wijst lastige dossiers, zoals bijvoorbeeld de komst van het asielzoekerscentrum goed te beheersen. Harderwijk zal hem gaan missen. Als PvdA wensen wij hem veel succes in zijn nieuwe rol en veel plezier in het herontdekken van Harderwijk als inwoner.”

Wietske Hollanders (GroenLinks): ,,Wij hebben Van Schaik als burgemeester en in de persoonlijke omgang als prettig, betrokken en betrouwbaar ervaren. Wij wensen hem het allerbeste in zijn verdere carrière en persoonlijk leven. Een nieuwe burgemeester zal aan een hoge standaard moeten kunnen tippen.”

Namens de VVD wenst Menno Doppenberg Van Schaik ontzettend veel succes met zijn nieuwe uitdaging. ,,We kennen de burgemeester als een zeer betrokken en sociaal bestuurder.” Henk Vermeer (Harderwijk Anders): ,,We zijn blij voor Harm Jan dat hij na bijna elf jaar een mooie betrekking heeft gevonden die het ook mogelijk maakt om in Hierden te blijven wonen. We danken hem voor zijn inzet voor Harderwijk en Hierden.”

Natuurlijk hebben we principiële verschillen, maar daar is hij altijd respectvol mee omgegaan

Jan van Panhuis (SGP): ,,Het was voor ons vooral verrassend dat de burgemeester met het bericht kwam om met name een baan te gaan vervullen buiten de overheid. We dachten eerder aan een ambitie om voor burgemeester in een grotere gemeente te gaan. Gezien zijn capaciteiten zou dan volgens ons een kwestie van tijd zijn. Als SGP willen we vooral waardering uitspreken over de open samenwerking die we hebben ervaren. Natuurlijk hebben we principiële verschillen, maar daar is hij altijd respectvol mee omgegaan en ook persoonlijk dit altijd zo mogen ervaren.’’

Van Schaik bestaat bekend om zijn veelal bemiddelde rol. Maar stelde zich hard op als het gaat om het optreden tegen drugshandel waar hij niet schroomde direct een pand te sluiten bij drugshandel. Ook maakte hij zich sterk voor het naleven van overeenkomsten rond het AZC. Hij stond mede aan de wieg van een veiligheidsplan voor het AZC dat dient als navolging voor veel andere gemeenten.

De komende tijd staat in het teken van zorgvuldig overdragen en afronden van taken. De verwachting is dat, gezien de lange procedures rond de benoeming van een nieuwe burgemeester, John Berends als commissaris van de koning een waarnemend burgemeester voor de gemeente Harderwijk zal benoemen. De raad moet een profielschets opstellen waaraan de opvolger van burgemeester Van Schaik moet voldoen. Deze wordt besproken met de commissaris van de koning waarna de vacature wordt opengesteld.

Van Schaik heeft aangegeven wel in Hierden te blijven wonen. Dat heeft ook een rol gespeeld bij zijn keuze te solliciteren naar het burgemeestersambt in een andere gemeente. Verhuizen zou dan een verplichting zijn geweest. Hij geeft aan dat hij van mening is dat het ook goed is als er een frisse nieuwe wind door de gemeente gaat waaien. En hij het beter vindt te stoppen op een moment dat hij het allemaal nog leuk vindt.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie