Er wordt niet gelopen langs de woning van minister Christiane van der Wal in Hierden.
Er wordt niet gelopen langs de woning van minister Christiane van der Wal in Hierden. Donkersgoed Multimedia

Nederland in Verzet wil demonsteren op Boulevard Harderwijk, geen protest bij huis minister

1 juli 2022 om 09:19 Politiek

HARDERWIJK Na een gesprek met Nederland in Verzet neemt burgemeester Harm-Jan van Schaik vandaag een besluit of vergunning wordt afgegeven voor de protestdemonstratie die men voor vanavond heeft aangekondigd.

Na een eerste gesprek donderdag heeft de organisatie toegezegd de aanvankelijke route te wijzigen. Zo wordt niet gelopen langs de woning van minister Christiane van der Wal in Hierden maar ook niet langs de woning van Norbert Dikkeboom die de rechtszaak tegen Willem Engel namens duizenden medeondertekenaars heeft opgezet. Vermoedelijk wordt voor de gehele stad Harderwijk ook voor vandaag een noodverordening afgegeven. Die maakt het mogelijk mensen preventief te fouilleren maar ook in te grijpen wanneer de protestmars escaleert. Ook zijn maatregelen genomen om te voorkomen dat ongewenste personen Harderwijk binnen komen.

(Artikel gaat onder afbeelding verder)


Nederland in verzet

RECHT Van Schaik vindt het recht om te demonstreren in dit geval belangrijker dan het gevoel dat de veiligheid wellicht wordt aangetast. Met de organisatie is gesproken om het protest op één locatie te doen plaatsvinden, zoals ook de voorkeur heeft van de burgemeester. De organisatie heeft echter nadrukkelijk aangegeven te willen wandelen. Door de politie is aangegeven dat men mogelijkheden ziet de demonstratie rustig te laten verlopen. Dat geeft voor Van Schaik uiteindelijk de doorslag. De route wordt ook gepubliceerd door de gemeente zodra toestemming wordt gegeven. Dat geldt ook voor de noodverordening.

Door Van Schaik werd hiermee ingegaan op vragen die door Menno Doppenberg (VVD) namens alle fracties werden gesteld. Door de eerste burger van Harderwijk werd wel aangegeven niet op alle maatregelen in te kunnen gaan die zijn genomen omdat dat uit veiligheidsoverwegingen niet is gewenst.

ONGEREGELDHEDEN Door hem werd ook ingegaan op de ongeregeldheden rond het huis van minister Van der Wal. De impact op haar gezin maar ook de gehele straat is volgens hem groot. Er wordt door de gemeente contact gehouden met Christianne die lang wethouder in Harderwijk is geweest. De contacten met de buurt verlopen vooral via de wijkagent.

De sfeer is bij beide acties als zeer intimiderend overgekomen. Volgens Van Schaik moet wel worden gekeken wat strafbaar is of niet. In principe had de eerste avond iedereen het recht door de straat te lopen. De veiligheid van de minister en haar gezin is een verantwoordelijkheid van de minister van Justitie waar Van Schaik in principe buiten staat al vindt wel overleg plaats. Dat wordt door de burgemeester ook als belangrijk gezien om ook de buurt te informeren over te nemen maatregelen. Die hebben directe invloed op de straat. De ongeregeldheden van dinsdagavond waren vooraf niet voorzien en daarvoor waren ook geen aanwijzingen dat dit zou gebeuren. De politie was vooraf wel ter plaatse omdat trekkers waren gesignaleerd.

GEWELD Het gebruik van geweld wordt door Van Schaik ten zeerste veroordeeld. Volgens hem zijn morele grenzen overschreden. Op de avond zelf is nog een noodverordening afgegeven die het voor de politie mogelijk maakte mensen te dwingen te vertrekken. Van de verordening is geen gebruik gemaakt omdat iedereen uiteindelijk vrijwillig vertrok.

De gehele situatie wordt door Van Schaik als heel intimiderend gezien omdat het gezin zat te kijken naar beelden van strobalen die in brand werden gestoken en nar het schoppen tegen politiebusjes aan. Er zijn camera’s geplaatst waarvan er één is gestolen. De dader staat wel op beeld waardoor men hoopt hem te kunnen achterhalen.

De noodverordening die tot volgende week is afgekondigd biedt de politie de ruimte preventief te fouilleren. Maar ook kunnen mensen worden weggestuurd die zich in de omgeving ophouden zonder dat daarvoor een reden moet worden opgegeven. Volgende week wordt bekeken of de verordening moet worden verlengd of kan worden opgeheven omdat het gevaar is geweken.

ONDERSTEUNING Het politiekorps van Harderwijk krijgt ondersteuning van agenten van andere korpsen en dat 24 uur per dag. Inmiddels zijn aanvullende maatregelen genomen die het mogelijk maken binnen zeer korte tijd in te grijpen bij een dreigende situatie. Onder meer kan zwaar verkeer worden geweerd.

Een evaluatie van de ongeregeldheden heeft niet plaatsgevonden en wordt door Van Schaik ook niet noodzakelijk gevonden. ,,We zijn bezig met vannacht en de dag van morgen. Per dag kijken we hoe er mee om te gaan.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie