De Canadese regimentsvlag van de Lord Strathocona´s Horse (Royal Canadians) wordt in ontvangst genomen door beide burgemeesters.
De Canadese regimentsvlag van de Lord Strathocona´s Horse (Royal Canadians) wordt in ontvangst genomen door beide burgemeesters. Wijnand Kooijmans

Gemeente Harderwijk onderhoudt na 77 jaar bevrijding goede vriendschapsband met Cananda

Historie

HARDERWIJK Burgemeester Harm-Jan van Schaik van de gemeente Harderwijk heeft in hotel Baars in een Canadese regimentsvlag van de Lord Strathocona´s Horse (Royal Canadians) in ontvangst mogen nemen. Dit uit handen van Marc Lafortune, de Canadese attachee in Nederland en België. Het regiment bevrijdde 18 april 1945 Harderwijk.

Gelijktijdig werd een zelfde vlag overhandigd aan burgemeester Céline Blom van de gemeente Nunspeet. Deze plaats werd een dag later door het regiment bevrijd. Dat de overhandiging plaats vond in Harderwijk is omdat hier het hoofdkwartier van het regiment was gevestigd tijdens de bevrijding van de Veluwe. Een plaquette op de muur van het hotel herinnert hieraan.

Het initiatief voor de komst van de vlaggen is genomen door sergeant-majoor Rik van Velzen, een veteraan. Twee jaar geleden werden militairen van het Canadese regiment uitgenodigd naar Harderwijk te komen in verband met 75 jaar bevrijding. Corona gooide roet in het eten. De contacten bleven bestaan en dat leidde nu tot de overhandiging van de beide vlaggen. In beide gemeenten bestaan overigens nog filmbeelden van de bevrijding.

Lafortune is inmiddels twee jaar in Nederland woonachtig. Hij zegt getroffen te zijn door de verhalen die mensen uit eigen ervaring over de oorlog hebben te vertellen. Nergens in de wereld wordt zo veel aandacht besteed aan de bevrijding door de Canadezen dan in Nederland, zo gaf hij aan. In zijn land is bijvoorbeeld de slag om Arnhem bij velen bekend waar bijna niemand iets af weet van de slag om de Schelde tot deze nu is verfilmd.

In Hierden doken tijdens de Tweede Wereldoorlog twee Duitse soldaten onder die niet meer voor hun land wilden vechten. Niemand sprak daarover. Zoals veel vliegtuigen in Harderwijk werden neergeschoten door het Duitse afweergeschut dat hier was geplaatst. Restanten daarvan zijn nog als monument aanwezig.

Burgemeester Van Schaik wees erop dat pas nu, 77 jaar na de oorlog, de rol van burgemeester tijdens de oorlogsjaren bespreekbaar is. Hoe te handelen valt in een dergelijke situatie. Burgemeesters die niet trouw wilden zijn aan de Duitsers werden vervangen.

De waarde van herdenken werd nog eens onderstreept. Zeker in een periode dat de oorlog in Oekraïne duidelijk maakt dat vrede niet vanzelfsprekend is.

Wijnand Kooijmans

advertentie
advertentie
Afbeelding
Aantal bijstandsontvangers daalt ook op Noordwest Veluwe: laagste niveau in negen jaar 3 uur geleden
Afbeelding
Nikki Braafhart neemt deel aan Miss Teen of Gelderland 2023: ‘Volledig uit mijn comfortzone’ 15 uur geleden
Afbeelding
Herdenking van het overleden kind op Begraafplaats Elzenhof in Harderwijk 16 uur geleden
Afbeelding
Wim en Tina Zwaart verkopen restaurant Ratatouille in Harderwijk: ‘Na 40 jaar is het tijd voor andere dingen’ 17 uur geleden
Afbeelding
Bottermuseum Harderwijk krijgt gratis verf van AkzoNobel: verven van een botter kost zo 4.500 euro 20 uur geleden
Afbeelding
Stadsmuseum Harderwijk wordt derde in strijd om VriendenLoterij Museumprijs 2022 21 uur geleden
Afbeelding
Harderwijkse verenigingen halen samen ruim 45.000 euro op voor Grote Clubactie 21 uur geleden
advertentie
advertentie

Regiotreffers

Logo
advertentie