!
Afbeelding
Pixabay

Harderwijk stopt met lobby opening Lelystad Airport

11 juli 2022 om 11:00 Politiek

HARDERWIJK Door de gemeente Harderwijk wordt geen lobby meer gevoerd voor de openstelling van Lelystad Airport. Een door Wietske Hollanders (GroenLinks) ingediende motie kreeg alleen geen steun van de VVD.

Volgens Hollanders brengt een eventuele opening van het vliegveld nauwelijks extra werkgelegenheid mee voor de gemeente Harderwijk. De baten zijn, zo vindt ze, dan ook kleiner dan de lasten. Onder meer kunnen de laagvliegroutes overlast veroorzaken en schade aan de natuur. De visie van de meerderheid van de partijen wordt ondersteund door de bedrijvenkring Harderwijk die aangeeft dat er ook geen behoefte is aan extra arbeidsplaatsen.

LOBBY Een eventuele lobby moet, zo is het standpunt van de brede meerderheid in de raad, dan ook worden ingestoken vanuit duurzaamheid en een duurzame economie. Aangegeven wordt dat de lobby van Harderwijk tijd en geld kost, waarvan het nog maar de vraag is of Harderwijk hiervan in de toekomst gaat profiteren.

Wethouder Martijn Pijnenburg zegt dat het college de motie kan omarmen. De lobby is ingegeven vanuit regionaal overleg in 2017. In regionaal verband moet nog wel worden afgestemd hoe de financiële afspraken rond de lobby moet worden afgesloten.

Menno Doppenberg stemt namens de VVD tegen. Het besluit over het al dan niet openen van Lelystad Airport is niet aan de gemeente Harderwijk. Ook vindt hij dat niet duidelijk is wat uiteindelijk de opening de gemeente Harderwijk al dan niet aan voordeel kan opleveren.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie