!
Afbeelding
www.pixabay.com

40.000 euro voor beveiliging Tweelingstad

19 november 2021 om 16:34 Politiek

HARDERWIJK Door de gemeente Harderwijk wordt tot 1 juni 2022 in totaal veertigduizend euro geïnvesteerd in de beveiliging van het winkelcentrum Tweelingstad. Dat is vijftig procent van de totale kosten, het resterende bedrag zal door de ondernemers zelf bekostigd.

Wijnand Kooijmans

Het is één van de maatregelen waarvoor de gemeente gelden heeft ontvangen van het Rijk op basis van de uitkering die is gericht maatregelen te kunnen treffen tegens asielzoekers die overlast veroorzaken. De gemeente Harderwijk is in 2019 al gestart met deze aanpak. Ingezet wordt op snelrecht, het lik-op-stuk beleid en intensief overleg tussen betrokken partners om snel te kunnen schakelen op de te nemen maatregelen. Dat kan gaan om een gesprek bij ervaren overlast tot het daadwerkelijk overgaan tot strafrechtelijke vervolging vervolging bij criminele activiteiten.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) houdt regelmatig een overleg met omwonenden en is ook tussentijd bereikbaar voor overleg over ervaringen met het asielzoekerscentrum. Waar nodig wordt actie ondernomen op ervaren overlast. Verder is het Platform Vluchtelingen Harderwijk actief om verbinding tussen inwoners van Harderwijk en het asielzoekerscentrum te bevorderen. In 2022 gaat de gemeente specifiek aandacht besteden aan de verbinding met de groep jong volwassen asielzoekers.

De gemeente heeft tevens enige financiële ruimte om, in afstemming met de ondernemers in het winkelcentrum en ook breder, naast de bestrijding van overlast ook in te zetten op het beter omgaan met de cultuur van de asielzoekers. Een training kan ondersteund zijn. Dat past ook binnen de insteek van kennen en gekend worden.

In het plan is ook tot juni 2022 het beheer van de camera’s opgenomen die zijn geplaatst in het kader van  cameratoezicht. Het gaat om negenduizend euro. De totale kosten van de maatregelen in het kader van het plan van aanpak overlast en criminaliteit asielzoekers komen daarmee uit op 49.000 euro.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie