!
 Herfstsfeer rond Hotel De Mallejan.
Herfstsfeer rond Hotel De Mallejan. Dick van der Veen

Buffer opvang raakt vol, maar extra opvang in Vierhouten

12 november 2021 om 10:46 Politiek

HARDERWIJK De driehonderd plaatsen die Harderwijk beschikbaar heeft in het asielzoekerscentrum stromen vol. Dit naast de vijfhonderd vaste plaatsen die het centrum biedt.

Wijnand Kooijmans

Het kwam ter sprake tijdens een motie die aanvankelijk werd ingediend door Matthijs van der Mannen (GroenLinks). Die gaf aan te weten dat de buffer al volledig vol is en daarom daar geen extra opvang is te realiseren.

Maar dat daarnaast de mogelijkheden om nog naar een extra opvang te zoeken kennelijk niet aan de orde is geweest. Hij vindt dat Harderwijk zijn verantwoordelijk hoort te nemen om tenminste de extra inzet te overwegen.

Burgemeester Harm-Jan van Schaik zegt dat er regelmatig overleg plaats vindt met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Dit is het laatst 2 november geweest waarbij de gemeente heeft toegezegd de buffer in ieder geval de komende tijd open te houden voor de opvang van de stroom asielzoekers uit vooral Afghanistan.

In maart en september 2022 staat er nieuw overleg gepland. Door de burgemeester werd toegezegd de raad op de hoogte te hoogte van de uitkomsten van die gesprekken.

Bovendien is in regionaal verband een tijdelijke opvanglocatie voor de duur van twee maanden gevonden in de regio. Het gaat om hotel De Mallejan in Vierhouten waar tachtig asielzoekers tijdelijk worden opgevangen. Ook aan deze opvang draagt Harderwijk, zo zegt Van Schaik, een steentje bij.

Reden voor Martijn Pijnenburg (D66) aan te geven dat de gemeente eigenlijk al tegemoet komt aan de vraag van GroenLinks, mede gezien de opvang in de regio. Van der Mannen gaf aan niet op de hoogte te zijn van de regionale opvang. Met enige aarzeling in zijn stem besloot hij gevolg te geven aan de oproep van Pijnenburg en de motie in te trekken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie