!
wifi avontuur
wifi avontuur pixabay

Te weinig wifi in het azc

10 november 2021 om 09:00 Politiek

HARDERWIJK Het ontbreken van voldoende wifi/data op het azc in Harderwijk is voor Wilco Bos (PvdA) reden hierover vragen te stellen aan het college van burgemeester en wethouders.

Wijnand Kooijmans

Bos is van mening dat de mogelijkheid om te communiceren via internet voor de meeste Nederlanders een eerste levensbehoefte is geworden. Voor de bewoners van het azc geldt dit, volgens hem, nog meer omdat contact met de familie in het land van herkomst essentieel is en vaak alleen veilig via internet. Ook het volgen van onderwijs of het gewoon ontspannen bij een film of serie is voor de bewoners van groot belang.

Bos vraagt of het college zijn mening deelt dat bezoekers van het azc in staat moeten zijn om tenminste een deel van de dag zonder technische belemmeringen te kunnen communiceren en te kunnen internetten. Daaraan verbindt hij de vraag of het college bereid is, eventueel samen met het Centrale Orgaan opvang Asielzoekers (COA), een onderzoek te laten doen naar de mogelijkheden om de bewoners van het azc toereikende bandbreedte te bieden.

Dat onderzoek wil Bos dit jaar nog zien uitgevoerd zodat de resultaten uiterlijk in januari 2022 aan de raad kunnen worden gemeld. Aan de hand hiervan wil Bos eventueel nog in de huidige raadsperiode een voorstel tot eventuele verbetering van de verbinding indienen.

De klachten rond de beschikbaarheid van internet worden onderkend door beheerder Thami Zabda van het azc. Hij ontvangt hierover regelmatig klachten van de bewoners. In samenwerking met de ICT-afdeling is gekeken naar de mogelijkheden de verbinding te verbeteren. De kosten zijn echter veel te hoog.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie