!
Maycon Ortega Fortado voor de vlieger die hij met een leerling maakte.
Maycon Ortega Fortado voor de vlieger die hij met een leerling maakte. Eigen foto

Vluchteling Maycon deed mee aan kunstproject ‘Droombeelden’

16 november 2021 om 11:44 Maatschappelijk

HARDERWIJK Maycon Ortega Fortado (24) zat vorig jaar slecht in zijn vel toen hij werd gevraagd voor het kunstproject ‘Droombeelden’. Daarin maakten vluchtelingen uit het asielzoekerscentrum en leerlingen van het Christelijk Groevenbeek College samen vliegers waarop ze hun grootste wens schilderden.

De asielprocedure van de Braziliaan duurde maar, hij sprak geen Nederlands, integratie was moeilijk en het contact met zijn familie al evenzeer. „Ik was depressief”, weet hij nog. „Ze dachten dat dit me op zou vrolijken. Dat was ook zo.” De expositie van de vliegers liet, door corona, lang op zich wachten. Nu zijn ze tot en met 2 december te zien in de hal van het Huis van de Stad. 

„Doe je ogen dicht en stel je een fijne plek of een moment met familie of vrienden voor…”, was de opdracht die vluchtelingen en leerlingen kregen. Maycon hoefde daar niet over na te denken. Hij schilderde zichzelf en zijn moeder op het strand. Hij ontvluchtte ruim twee jaar geleden Brazilië. Tijdens een vakantie met zijn moeder in Portugal bleef hij in Europa achter. Hij koos voor Nederland en belandde in Harderwijk. „Sinds deze week woon ik niet meer in het azc, ik woon nu boven de Action. Ik blijf in Harderwijk, dat is zo fijn!”

HOMO Terugkeren naar Brazilië is voor hem geen optie. „Mijn vader kan niet accepteren dat ik homo ben en wil mij doodmaken. Mijn moeder vindt het ook moeilijk, maar daar heb ik wel contact mee. Zij is van mijn vader gescheiden om wat hij mij wil aandoen.”

Hij belandde, moederziel alleen, in het azc. „Ik kende niemand, ook geen Nederlanders. Het kunstproject van het Groevenbeek College was voor mij de eerste keer dat ik écht contact had met een Nederlander.”

Hij werd gekoppeld aan een meisje en vertelde haar zijn verhaal. „Via Google Translate, want ik sprak geen Nederlands. Ze was zó lief, ze vond het zó erg voor mij. Ik weet alleen niet hoe ze heet, dat vind ik jammer.” Dat eerste contact deed hem goed. „Ik merkte dat alles hier open is, iedereen helpt mij.”

OVER DE GRENS Het samenwerkingsproject ‘Over de Grens’ tussen de school en de vluchtelingen krijgt een vervolg. Dan sluit Maycon Ortega Fortado niet meer aan. Hij mag in Nederland blijven, heeft woonruimte en stort zich nu volop op het leren van Nederlands en het bereiken van zijn doel, vliegtuigtechniek studeren in Delft.

Ook doet hij vrijwilligerswerk in de ontmoetingstuin De Rietmeen. „En ik ga ook helpen in het azc. Iedereen is zo lief voor mij geweest, heeft mij zo geholpen. Nu kan ik daar ook mensen gaan helpen.”

Die grote droom blijft, terugkeren op het strand om daar met zijn moeder vakantie te houden. „Dat ik homo ben vind zij moeilijk, maar we spreken elkaar vaak. Zij houdt van mij.”

Dit artikel is er een in het kader van ‘Harderwijk Zijn Wij Samen’.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie