De Houtwalgarage in Harderwijk is alleen nog bij hoge uitzondering beschikbaar voor evenementen.
De Houtwalgarage in Harderwijk is alleen nog bij hoge uitzondering beschikbaar voor evenementen. Pixabay,

Alleen bij hoge uitzondering nog evenementen in Houtwalgarage in Harderwijk: te weinig alternatieve parkeermogelijkheden

23 januari 2023 om 12:44 Maatschappelijk

HARDERWIJK De Houtwalgarage in Harderwijk is alleen nog bij hoge uitzondering beschikbaar voor evenementen. Over een aanvraag moet een besluit worden genomen door het college van burgemeester en wethouders.

De Houtwalgarage is in 2011 in gebruik genomen. Het wordt gezien als een gebouw waar ‘het leuk is om er iets te organiseren.’ Het betreft een uniek gebouw, spreekt tot de verbeelding, de monumenten-muur beneden, de omhang cirkelende opgang naar de parkeerdekken en de akoestiek werken aantrekkelijk.

In 2016 is, naar aanleiding van getoonde belangstelling van evenement organisatoren, voor vijf jaar een vergunning afgegeven voor een strijdig gebruik. Na de evenementenstop als gevolg van corona komen er nu weer aanvragen binnen om een evenement in de Houtwalgarage te mogen houden.

In de tussentijd is, onder meer als gevolg van het invoeren van de koopzondag, het gebruik van de Houtwalgarage door parkeerders toegenomen. Ook zijn er minder alternatieve parkeermogelijkheden en maken binnenkort twee parkeerterreinen plaats voor nieuwbouw. Ervaringen van eerder gehouden evenementen en ontbreken van beleid hebben stof tot nadenken gegeven en geleid tot een heroverweging voor het gebruik van de Houtwalgarage, anders dan parkeren.

Om duidelijkheid te geven aan de aanvragers van evenementen is onderzocht wat de mogelijkheid zijn. Samenvattend is de conclusie getrokken dat een evenement in de garage veel werk en maatregelen vraagt, anders dan een evenement op een parkeerterrein in de open lucht. Wel wordt ruimte geboden voor uitzonderingen, vooral als het blijft bij incidentele evenementen waarbij de organisator investeert in tijd, kundigheid en middelen.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie