Wethouder Wilco Mazier: ,,Geniet van dit mooie Hanzejaar.
Wethouder Wilco Mazier: ,,Geniet van dit mooie Hanzejaar." Ton Pors

Wethouder Wilco Mazier over het Hanzejaar en wat de inwoners van Harderwijk allemaal kunnen verwachten

28 maart 2023 om 14:00 Historie

HARDERWIJK De Hanze is van onschatbare waarde geweest voor onze stad en zit ook nu nog steeds diepgeworteld in ons DNA. Al sinds de 13e eeuw brengt het Hanzeverbond, rijkdom en Handelsgeest naar Harderwijk. Wethouder Wilco Mazier over het Hanzejaar en de Hanzementaliteit van inwoners en ondernemers.

De Hanze was een middeleeuws samenwerkingsverband tussen handelssteden waarvan Harderwijk een belangrijke speler was. Harderwijk werd in deze tijd een welvarende handelsstad en een belangrijk centrum voor de visserij en zeevaart. Behalve aan de economie, heeft de Hanze ook bijgedragen aan de ontwikkeling van cultuur, kunst en wetenschap. Er ontstond een bloeiende dynamiek die ook vandaag de dag nog steeds zichtbaar is in onze stad.

800 JAAR HANZE

Dit jaar vieren we het 800-jarig bestaan van het Hanze gedachtengoed. Dat doen we niet alleen in Harderwijk maar ook in Elburg, Zwolle, Kampen, Hasselt, Hattem, Doesburg, Deventer en Zutphen. Samenwerken kenmerkt al decennialang de Hanzementaliteit die in deze Hanzesteden nog altijd duidelijk zichtbaar is.

HANZEJAAR 2023 HARDERWIJK

De komende maanden organiseren we samen met Heerlijk Harderwijk, ondernemers en verschillende (culturele)organisaties tal van activiteiten voor zowel inwoners als toeristen. Het is mooi om op die manier de Hanze levend te houden in onze stad. De betrokkenheid is groot: Er ontpoppen zich diverse ideeën en activiteiten, voor en door inwoners. De gedrevenheid en het ondernemerschap doen denken aan de Hanze van weleer.

In de UitAgenda op de website van Heerlijk Harderwijk worden alle activiteiten de komende periode gepresenteerd. Op 8 en 9 april trappen we het jaar af op de Markt met het spectaculaire evenement ‘Keys of Light’, dit mag je als Harderwijker echt niet missen. Tijdens dit openingsevent worden live pianomuziek en lichtprojecties aan elkaar verbonden. Dit resulteert in de weergave van spraakmakende Hanze-afbeeldingen op het Oude Stadhuis. Je zult versteld staan.

Maar ook het evenement, 24 uur in de Hanze in het weekend van 14 oktober wordt een groots spektakel. In dit weekend staan alle Hanzesteden maar liefst 24 uur in het teken van de Hanze. Breng ook een bezoek aan Kleur de Hanze en Proef Hanz’ stad. En wie weet kom je Hanz zelf nog wel ergens tegen?

SAMEN VIEREN WE HET HANZEJAAR

Kortom, de Hanze is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis en de identiteit van Harderwijk en zijn inwoners. Ik nodig iedereen dan ook van harte uit om dit Hanzejaar samen met ons te vieren en te ontdekken dat de Hanze, hoewel al eeuwenoud, nog steeds springlevend is. Net als onze Hanzementaliteit.

Geniet van dit mooie Hanzejaar!

Wilco Mazier

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie