Waldo Volmer zorgt in het Paasweekend met Stad Als Podium en Mr. Beam voor een muzikaal en visueel spektakel als start van het Hanzejaar in Harderwijk.
Waldo Volmer zorgt in het Paasweekend met Stad Als Podium en Mr. Beam voor een muzikaal en visueel spektakel als start van het Hanzejaar in Harderwijk. Foto: Heerlijk Harderwijk

Hanzejaar in Harderwijk start met lichtshow en muziekspektakel op de Markt: prachtige visuals in het donker

20 maart 2023 om 18:19 Evenementen Tips van de redactie

HARDERWIJK Als opening van het Hanzejaar in Harderwijk is er in het Paasweekend op zaterdag 8 en zondag 9 april het lichtspektakel Keys of Light op de Markt. Het Oude Stadhuis fungeert als canvas waarop beelden uit de Hanze worden geprojecteerd. Het lichtkunstwerk wordt muzikaal omlijst door pianisten van buitenlandse afkomst.

2023 is benoemd tot Hanzejaar en op zaterdag 1 april is de aftrap in Kampen met negen aangesloten Hanzesteden. Tijdens de tv-uitzending op Omroep Gelderland en TV Oost wordt Harderwijk geïntroduceerd met een video en door Waldo Volmer. De directeur van Stad als Podium geeft dan ook een inkijkje in wat er een week later op de Markt te gebeuren staat. De opening in Harderwijk is Keys of Light, een evenement waarbij het Oude Stadhuis in het licht wordt gezet en ook andere panden worden verlicht. 

We zochten naar een dynamische en vernieuwende manier om inhoud te geven aan het Hanzethema

Er staat een piano in een glazen container die bespeeld wordt door pianiste Daria uit Oekraïne en pianist Olivier uit Congo. De Harderwijkse theatermakers Sjors en Ruud presenteren de avond met aandacht voor de pianisten en de Hanzetijd. Het thema is internationalisering, openstaan voor andere culturen en verbinding. ,,Met Stad als Podium en onze partner Mr. Beam uit Utrecht waren we al bezig met dit visuele en muzikale project en hebben dit gekoppeld aan de opening van het Hanzejaar. Het Hanzethema is een mooie kapstok. Het Stadsmuseum heeft een aantal objecten uit de Hanzetijd aangedragen en deze beelden worden geprojecteerd op het Oude Stadhuis. Tegelijk met het pianospel ontstaat een visuele voorstelling. We zochten naar een dynamische en vernieuwende manier om inhoud te geven aan het Hanzethema en dit is een mooie samenwerking.”

PROGRAMMA

Op zaterdag- en zondagavond is de inloop vanaf 20.30 uur. Vanaf 21.15 uur, als het plein inmiddels donker is, start de voorstelling en worden de visuals getoond. ,,Het geregisseerde showgedeelte duurt tot 22.00 uur. Daarna gaat het project door tot 23.30 uur en mogen bezoekers - hobbyisten of getalenteerde pianisten - zelf achter de piano plaatsnemen om te ervaren wat er gebeurt als je de piano bespeelt.” 

Het project wordt door Volmer kostbaar en tijdsintensief genoemd, maar is voor het publiek gratis toegankelijk. ,,Dit cadeau aan de stad is mogelijk door Stad als Podium en subsidie van o.a. de gemeente Harderwijk en de Provincie. Dit licht- en muziekspektakel moet voor alle Harderwijkers toegankelijk zijn.”

Het Hanzejaar wordt gepromoot door Heerlijk Harderwijk. Diverse evenementen maken verbinding met de Hanze. Inge van Assen: ,,Kernwoorden voor de Hanze zijn samenwerken, trots, ondernemen en dynamisch. Dat geven we mee aan iedereen die evenementen organiseert. We willen graag dat de inwoners van Harderwijk trots zijn op het Hanzeverleden. In 2031 organiseert Harderwijk de internationale Hanzedagen, dat moet een nog groter feest worden.”
www.heerlijkharderwijk.nl
www.stadalspodium.nl

Marco Jansen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie