!
Het thema van de museumnacht is het nachtleven van Harderwijk.
Het thema van de museumnacht is het nachtleven van Harderwijk. Stadsmuseum Harderwijk

Eerste Museumnacht in Harderwijk: Stadsmuseum tot 01.00 open en zie schilder Marius van Dokkum zelf aan het werk

6 oktober 2023 om 13:45 Activiteiten Tips van de redactie

HARDERWIJK Voor het eerst vindt dit jaar een museumnacht plaats in Harderwijk. Op zaterdag 14 oktober openen het Stadsmuseum, Marius van Dokkum Museum en de Grote Kerk hun deuren tot in de late uren. ,,Het is echt anders dan wanneer je overdag komt.”

Waar de museumnacht in andere, grotere steden al jaren een begrip is, wordt het voor Harderwijk een nieuwe ervaring. Corien van der Meulen is directeur van het Stadsmuseum en het Marius van Dokkum Museum. ,,Ter gelegenheid van de 24-uur Hanze leek het ons logisch om een museumnacht te organiseren.” De 24-uur Hanze vindt in alle Hanzesteden plaats op zaterdag 14 oktober. Deze dag zijn er verschillende activiteiten in de stad, zoals een markt, een bottertocht in de avond en dus de museumnacht.

Gerwin Tromp werd gevraagd te helpen in de organisatie van de museumnacht. ,,Het is op een gewone zaterdag leuk om de musea te bezoeken, maar nu maken we er echt wat anders van. In de Grote Kerk verlichten we de schilderingen en galerij. Daarnaast zal er muziek worden gemaakt door een pianist, organist en een panfluitist”, legt Tromp uit. ,,In het Marius van Dokkum Museum zal Van Dokkum zelf van 19.00 tot 21.00 aan het schilderen zijn”, vult Van der Meulen aan.

De klap op de vuurpijl is het Stadsmuseum. ,,Het thema van de museumnacht is het nachtleven van Harderwijk”, licht Tromp toe. ,,We hebben foto’s toegevoegd aan de exposities waarop het uitgaansleven door de jaren heen wordt afgebeeld.” Daarnaast zullen er acteurs rondlopen die het verhaal vertellen en voor interactie zorgen.

Het is eigenlijk een cadeautje van de musea aan de stad

Stichting Stadsmuseum Harderwijk heeft dit jaar, tot en met september, meer dan 100.000 bezoekers getrokken. ,,Toch zien we dat een groot deel van de Harderwijkers nog nooit in het Stadsmuseum is geweest”, merkt Van der Meulen op. ,,Daarom richten we ons met de museumnacht echt op Harderwijkers.”

Het mooiste zouden Tromp en Van der Meulen het vinden als ook de jonge generatie langskomt. ,,Het Stadsmuseum is tot 01.00 open, dus hoe leuk zou het zijn als de jongeren eerst even langs het museum komen, om vervolgens de kroeg in te duiken?” Het feit dat de musea gratis te bezoeken zijn, verlaagt de drempel, zo hopen Tromp en Van der Meulen. ,,Het is eigenlijk een cadeautje van de musea aan de stad,” vindt Tromp. Ook het reguliere museum is deze avond gratis te bezoeken.

Ik hoop dat dit een stap is voor een jaarlijkse museumnacht in Harderwijk

Hoe de museumnacht uit zal pakken, is afwachten. ,,Maar ik hoor positieve reacties”, aldus Tromp. ,,Ik ben benieuwd of dit ervoor gaat zorgen dat we een nieuwe groep Harderwijkers in de musea mogen verwelkomen,” laat Van der Meulen weten. ,,Ik hoop dat dit een stap is voor een jaarlijkse museumnacht in Harderwijk!”

Tijdens de museumnacht is de Grote Kerk van 14.00 tot 21.00 open, het Marius van Dokkum Museum van 17.00 tot 21.00 en het Stadsmuseum van 18.00 tot 01.00. Meer informatie over de Hanze 24-uur en de Museumnacht vindt u op heerlijkharderwijk.nlen stadsmuseum-harderwijk.nl

Sophie van der Velden
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie