Kleurrijk Festival in het Hortuspark in 2022.
Kleurrijk Festival in het Hortuspark in 2022. Esmee Bouyaddou

Kleurrijk Festival dit jaar op 3 verschillende locaties in Harderwijk met veel gratis activiteiten: ‘Zo kan iedereen komen’

25 september 2023 om 15:55 Evenementen

HARDERWIJK  Voor de twintigste keer wordt komend weekend het Kleurrijk Festival georganiseerd in Harderwijk. Het festival staat volledig in het teken van verbinden en ontmoeten. ,,Iedereen draagt een steentje bij.” Dit jaar gaat dat net iets anders dan voorgaande jaren.

De vorige editie werd georganiseerd in het Hortuspark in Harderwijk. ,,Het is iedere keer een groot succes”, legt Esmee Bouyaddou uit. Zij is projectleider bij de gemeente en coördinator van het Kleurrijk Festival. ,,De reacties waren altijd positief, maar sommige mensen konden vorig jaar niet komen, omdat ze bijvoorbeeld geen vervoer hadden. Dat is jammer. We vinden het belangrijk dat echt iedereen kan komen, jong en oud.”

WIJKEN

Dit jaar heeft Kleurrijk er daarom voor gekozen om drie wijk in te gaan: Stadsdennen, Wittenhagen en Stadsweiden. Het thema is dan ook: ‘Gastvrijheid in de wijk’. ,,Op die manier brengen we het festival naar de buurtbewoners toe, en kunnen zelfs ouderen uit bijvoorbeeld de Aanleg met hun rollator komen”, zegt Bouyaddou. ,,Daarnaast vinden we het ook belangrijk dat het festival voor iedereen toegankelijk is, onafhankelijk van je budget.” Daarom is het festival gratis toegankelijk, en zijn er op de locaties ook veel gratis dingen te doen of hapjes te proeven.

Wij vinden het belangrijk dat het festival voor iedereen toegankelijk is, onafhankelijk van je budget

Naast mensen een gezellige dag bezorgen, zijn verbinding en ontmoeting belangrijke speerpunten van het festival. Muziek, kunst, cultuur en eten zijn een middel om dit te bereiken ,,We vinden samenredzaamheid belangrijk, dus hoe mooi zou het zijn dat er nieuwe vriendschappen gesloten worden, doordat je mensen uit je eigen buurt beter leert kennen?”, aldus Bouyaddou. Tijdens de voorbereiding was er ook veel ruimte voor input van de buurtbewoners. ,,Er ontstonden allerlei burgerinitiatieven. In Stadsdennen zijn bewoners bijvoorbeeld een cupcake-actie begonnen. Ze verkopen de cakejes op het festival en de opbrengst gaat naar een goed doel. We hopen dat deze initiatieven ook na het festival worden doorgetrokken bij bijvoorbeeld Burendag.”

(Artikel gaat verder onder afbeelding)


Kleurrijk Festival in het Hortuspark in 2022. - Esmee Bouyaddou

Je hoeft ook niet in de wijk te wonen om welkom te zijn

KRACHTIG KLEURRIJK

Het overkoepelende platform achter dit festival is Krachtig Kleurrijk. Dit is een platform van meer dan dertig plaatselijke zorg- en welzijnsinstellingen en scholen. Krachtig Kleurrijk bouwt aan een inclusieve gemeente. ,,Daarbij willen we aansluiten bij de behoeften van mensen met en zonder migratieachtergrond”, licht Bouyaddou toe. ,,We organiseren projecten en activiteiten die tot betere toegang van zorg, wonen en welzijn leiden.”

Het Kleurrijk Festival is te bezoeken op 30 september in Stadsdennen tussen 11.00 en 17.00 (Kiekmure en Aanleg) en in Wittenhagen (OBS de Vlieger) en Stadsweiden (de Roef) tussen 13.00 en 16.00. Bouyaddou benadrukt nogmaals dat het festival voor iedereen is, ongeacht leeftijd, culturele achtergrond, inkomen of beperkingen: ,,Je hoeft ook niet in de wijk te wonen om welkom te zijn! Er is echt voor iedereen iets te doen. Je kunt ook alle drie de wijken langsgaan.”

Sophie van der Velden
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie