Corné Wegerif, Jan Smit, Alex Koelewijn, Peter van den Berg en Maurice Huizing voor het uitdeel moment van de broodjes paling.
Corné Wegerif, Jan Smit, Alex Koelewijn, Peter van den Berg en Maurice Huizing voor het uitdeel moment van de broodjes paling. Foto: Peter Sitsen

Memorabele avond met Jan Smit; Harderwijk Live met 5.000 gratis broodjes paling

17 juli 2023 om 21:46 Activiteiten

HARDERWIJK De populaire Jan Smit gaf zaterdag een gratis optreden op de Markt in Harderwijk. Het volle plein genoot van de nummers van de bekende Volendamse zanger en van de 5.000 gratis broodjes paling die door Dries van den Berg & Zn. en Bakkerij Wegerif waren klaargemaakt. De Horeca Ondernemers Markt maakten de avond mogelijk.

Het was voor Peter van den Berg van Palingrokerij Dries van den Berg een hele operatie om alles op tijd af te krijgen. „We waren vrijdagochtend met vijf man druk met paling fileren. 500 kilo hele paling is 250 kilo palingfilet. Ik wilde wel heel verse paling hebben, dus hebben we ’s ochtends nog volop paling gerookt.” Hij is al vanaf jongs af aan fan van Jan Smit. „Hij heeft mooie gevoelige nummers die je op een begrafenis kunt spelen maar ook feestnummers voor op een bruiloft of in de kroeg. Ik heb mijn huwelijksdans op muziek van Jan Smit gedaan, maar ook als ik verdriet had om het overlijden van mijn vader draaide ik vaak zijn muziek.”

Het contact ontstond bij een privéfeest in Harderwijk waar Jan Smit aanwezig was. „Het was een zeven gangen diner bij iemand thuis met paling op het menu. Jan Smit had ik nog nooit gesproken en ik zei dat het mooi was als hij een keer op Harderwijk Live kwam zingen. Hij kon op 15 juli en ik zou zorgen dat bij zijn ‘palingsound’ iedereen een gratis broodje paling kon eten. Dat kost mij geld maar het is voor een fantastische avond.”

Na Henk Dissel verscheen om 22.30 uur, de Markt was vol gelopen, Jan Smit op het podium voor een optreden van ruim een half uur. Voordat om 23.00 uur de broodjes paling werden uitgedeeld kreeg Alex Koelewijn van stichting Dupan een cheque van 5.000 euro. Van den Berg: „We willen een gezonde palingstand en voor elke paling die wij eten zetten we kleine aaltjes uit.”

Uitvoerend coördinator van de HOM Maurice Huizing kwam ook op het podium en was trots. ,,We steken er voor de stad samen veel liefde en tijd in en wat zaterdag gebeurde is zo mooi, dat geeft veel energie. Een landelijke artiest die graag zelf wil komen krijgt een vol plein. Op het hoogtepunt was er 4.500 man. De hoofdingang was de Donkerstraat, waardoor de bezoekersdrukte goed was te reguleren. We hadden acht strategische plekken om met 35 man de broodjes uit te delen. Corné Wegerif had een speciaal puntje gebakken. Jongens van de keukens van de horecabedrijven hebben ze belegd. Door goede sponsors als partners kunnen we Harderwijk live nog steeds gratis aanbieden en een kwalitatief evenement neerzetten met topartiesten als Jan Smit, maar ook DJ Fuente, het jaren ’90 thema met DJ Boozy Woozy en de Hollandse avond op 5 augustus.”

Van den Berg keek terug op een ‘mega-avond’. „Jan was enorm onder de indruk van de locatie, de menigte en de organisatie. Hij voelde zich erg gastvrij ontvangen en vond de Harderwijkse cultuur, hardwerkende mensen met inzet voor de stad en gezelligheid, goed passen bij de Volendamse.’’ Programma t/m 19 augustus: www.harderwijklive.nl

Marco Jansen

Jan Smit zorgde zaterdag voor een memorabele avond tijdens Harderwijk Live.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie