De 14-jarige Daan Bakelaar uit Harderwijk won in zijn klasse met overmacht.
De 14-jarige Daan Bakelaar uit Harderwijk won in zijn klasse met overmacht. Foto: Jaap Hop

Veluwse Wintercompetitie in Harderwijk is voor WV Noord Veluwe de wedstrijd van het jaar

8 januari 2023 om 10:57 Wielrennen

HARDERWIJK Het is vol op en rond de bikebaan aan de Strokelweg. ‘Harderwijk’ is dit jaar de tweede wedstrijd van de Veluwse Wintercompetitie. Het is voor Wielervereniging Noord Veluwe het hoogtepunt van het seizoen.

Er rijden 13 categorieën van 7 tot 70 jaar en een G-categorie. De jongsten rijden maximaal een half uur op een parcours van 2 kilometer. Wedstrijdcoördinator Dirk Tillema heeft al zo’n 80 deelnemers zien starten en rekent in totaal op 300 deelnemers. „In de categorie 10 t/m 12, vanaf 30 t/m 50+, hebben we de grootste aantallen. Voor het draaien en keren komen veel deelnemers naar Harderwijk. Er doen steeds meer vrouwen en meisjes mee en er komen ook veel ouders kijken.”

De tiende editie bestaat de Veluwse Wintercompetitie uit acht wedstrijden. „Wij zijn na Zutphen de tweede wedstrijd. Je kunt voor 25 euro een passe-partout kopen en een bordje met zendertje voor tijdwaarneming kost 5 euro. We hebben onze leden gestimuleerd om in de clubkleuren rond te fietsen. Dit is een instapklasse voor het wedstrijd rijden. We zetten hier maximaal op in.”

Met zo’n 25 vrijwilligers is hij in touw voor de wedstrijd van het jaar. Takken zijn verwijderd, de baan is geharkt, gemaaid en ingereden. Parcoursbouwer Frank Poppe heeft samen met Marcel Granneman voor een uitdagend parcours gezorgd. „We ontwerpen het parcours van 2,5 kilometer ter plekke met splitsingen en kruisingen voor de verschillende categorieën. Het gebied is nog geen vierkante kilometer dus dat was een uitdaging. De berg is de eye catcher en heeft een uitdagende drop: door het hoogteverschil licht je achterwiel op en duik je met veel snelheid de kombocht in. We zorgen voor technische uitdaging maar het parcours is ook te rijden voor iemand die minder technisch is. Maar je moet wel goed kunnen sturen.”

Niels Blokker komt uit de horeca en heeft de catering geregeld; broodjes rookworst, erwtensoep, oliebollen, repen en koffie, thee en chocomel. „De winst gaat naar het goede doel; Klimmen tegen MS. Om 13.00 uur waren al zeker 100 drankjes en 100 broodjes en soepjes verkocht’’, meldt hij trots. „Ik heb zelf MS en ben vorig jaar voor het eerst naar de Mont Ventoux geweest. Om te trainen ben ik lid geworden van deze vereniging.” 

Daan Bakelaar (14) uit Harderwijk wint categorie 7 (geboortejaar 2007 en 2008) met ruime voorsprong. In zijn klasse rijden 23 deelnemers mee. Na de eerste ronde reed hij al op kop. „Het was een uur fietsen, dus moet je niet teveel kracht verspelen in de eerste rondes. Als je te hard start, zak je aan het eind helemaal terug.” Hij heeft een pittige trainingsweek achter de rug. „Het was elke dag zwaar trainen, dus heb ik mijn krachten redelijk verdeeld. Het was een leuk parcours met klimmetjes en afdalingen, maar door de regen ook glijden.” Daan fietst sinds zijn zesde en rijdt nu twee jaar voor Bar End in Apeldoorn. Daarvoor was hij lid van Noord Veluwe. „Bij de Bike Academy word ik opgeleid om een topsporter te worden. Dit jaar word ik eerstejaars nieuweling en ga de 3 Nations Cup rijden in Nederland, België, Duitsland.”

Marco Jansen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie