Afvalcontainers.
Afvalcontainers. Pixabay

Zorgen rond contract voor afvalinzameling

Politiek

HARDERWIJK Er is nog geen besluit genomen over de verlenging van het contract met afvalinzamelaar ACONOV tot en met eind 2025. Een besluit daarover wordt door het huidige college van burgemeester en wethouders overgelaten aan het nieuw aan te treden college.

Dat gaf wethouder Bert van Bijsteren aan op vragen van Henk Vermeer (Harderwijk Anders), mede namens ChristenUnie, CDA en D66. Aanleiding is dat de gemeenten op de Noord-Veluwe overwegen vanaf 2026 met een eigen ophaaldienst te gaan werken. Mede omdat bij de huidige aanbestedingen er nauwelijks concurrentie is omdat er veelal maar één inschrijver is. De gesprekken over zo’n dienst zijn al in 2019 gestart.

Vermeer vindt het vreemd dat, ondanks dat er lang aan een voorstel wordt gewerkt, de raad niet over een verlenging van het huidige contract is geïnformeerd. Of besluitvorming aan de raad is gevraagd. Hij vindt het gepaster het nieuwe college en de nieuwe raad hierover een besluit te laten nemen.

Dat gaat ook gebeuren, zo geeft Van Bijsteren aan. Namens de betrokken gemeenten is door de gemeente Oldebroek wel een contractvoorstel gesteurd aan ACONOV. Daarin is een voorbehoud gemaakt als het gaat om de goedkeuring door de afzonderlijke raden. In de brief had wel meer zorgvuldigheid aan de dag gelegd kunnen worden, zo geeft Van Bijsteren aan. Met Oldebroek wordt overleg gevoerd over wat het eventuele effect is van de brief. Ook als het gaat om het financiële effect.

Hoewel bij Vermeer enige twijfel bestaat of dit voorbehoud wel van toepassing is als het gaat om de achttienduizend euro die Harderwijk in 2024 en 2025 meer moet behouden, is dit, zo geeft Van Bijsteren aan wel het geval. Met Oldebroek wordt gekeken hoe de brief zorgvuldiger kan worden geformuleerd.

Vermeer: ,,Indien ik de brief lees vrees ik dat we aan de contractverlenging vastzitten. Ik hoop maar dat het goed komt.” 

Wijnand Kooijmans

Afbeelding
Tentweek Harderwijk in laatste week zomervakantie 13 uur geleden
Afbeelding
Boekpresentatie Ik lees en zing groep 3 14 uur geleden
Afbeelding
Ook voor de geslaagden van het VSO ZML De Lelie kan de vlag uit 14 uur geleden
Afbeelding
Podiumspektakel Harderwijk in opbouw 14 uur geleden
Afbeelding
Re-creatie Column 22 uur geleden
Afbeelding
Abnormaal Column 5 jul, 15:01
Afbeelding
Geen boete voor barmhartigheid 5 jul, 15:00