Afbeelding
Pixabay

Veel herrie in gemeenteraad rond inzameling van afval

Politiek

HARDERWIJK Tijdens de behandeling van de begroting was het inzamelen van afval het belangrijkste onderwerp binnen de Harderwijker gemeenteraad. Met voorstellen tot uitstel van de nieuwe wijze van inzamelen tot het mogelijk invoeren van het betalen per kilogram in 2024.

Wijnand Kooijmans

Harderwijk moet worden behoed voor een catastrofe. Dat is volgens Henk Vermeer (Harderwijk Anders) reden om samen met het CDA een amendement in te dienen de nieuwe wijze van afvalinzameling in de gemeente Harderwijk met een jaar uit te stellen.

Onder meer moeten er nog rond de 150 afvalcontainers worden geplaatst hetgeen vermoedelijk pad eind april volgend jaar kan zijn gerealiseerd. De gewenste scheiding van afval is daardoor, zo zegt Vermeer, door duizenden inwoners niet uitvoerbaar. Beide partijen willen voorkomen dat inwoners met hogere lasten worden opgezadeld zonder daar actief invloed op te kunnen uitoefenen.

Wethouder Bert van Bijsteren wil niet meegaan in het verzoek. Het tast volgens hem aan het streven bewoners afval beter te laten scheiden. Maar ook zijn veel kosten met elkaar verweven in de begroting en moet om deze reden de start van de nieuwe afvalinzameling doorgang vinden.

De oproep van Harderwijk Anders en CDA kreeg alleen de steun van de Partij van de Arbeid. Wilco Bos vindt dat de gemeente niet klaar is omdat onder meer een proefperiode ontbreekt.  De overige partijen hebben er vertrouwen in dat het goed komt met de nieuwe inzamelmethode en uitstel niet noodzakelijk is.

Harderwijk Anders en CDA krijgen de handen van de meerderheid van de raad ook niet op elkaar voor het plaatsen van containers voor de inzameling van plastic- en metalen verpakkingen (blik) en melkpakken. Zij wilden deze geplaatst zien bij acht supermarkten in Harderwijk en Hierden.

Martijn Pijnenburg (D66) vindt het voorstel van een niveau waarop de raad zich niet moet begeven. Het lijkt, volgens hem op een voorstel van een penningmeester van een biljartclub die alles met cijfers tot achter de komma heeft berekend.

Een meerderheid van de raad is wel te vinden voor de motie waarin het college wordt opgeroepen zo snel mogelijk te komen met een uitwerking van een inzamelingssysteem van afval waarbij op basis van gewicht aan restafval moet worden betaald per keer dat de grijze container wordt geleegd.

Als mogelijke ingangsdatum noemen de fracties van D66, VVD, ChristenUnie, SGO, GroenLinks en Gemeentebelang 2024 omdat dan het huidige contract met de afvalinzamelaar stopt.

Omdat de datum van 2024 onder voorbehoud wordt genoemd kan wethouder Bert van Bijsteren met het verzoek instemmen.

Henk Vermeer vindt het vreemd dat al een voorstel wordt gedaan voor een andere wijze van inzameling terwijl de nieuwe vorm van inzamelen nog moet starten. Het leidt volgens hem tot een stijging van vijftig procent van de afvalstoffenheffing voor de inwoners. 

Vermeer vindt dat er 800.000 euro aan desinvestering plaats vindt door het voorstel. CDA en Partij van de Arbeid delen die mening.

Afbeelding
Tentweek Harderwijk in laatste week zomervakantie 13 uur geleden
Afbeelding
Boekpresentatie Ik lees en zing groep 3 14 uur geleden
Afbeelding
Ook voor de geslaagden van het VSO ZML De Lelie kan de vlag uit 14 uur geleden
Afbeelding
Podiumspektakel Harderwijk in opbouw 14 uur geleden
Afbeelding
Re-creatie Column 22 uur geleden
Afbeelding
Abnormaal Column 5 jul, 15:01
Afbeelding
Geen boete voor barmhartigheid 5 jul, 15:00