!
Afbeelding
pixabay

Zandlaan geen gelopen race maar kijken naar alle opties

3 november 2021 om 14:08 Politiek

HARDERWIJK Er moet breed worden gekeken naar alle opties voor het gebied Zandlaan. Dat vindt de meerderheid van de commissie Ruimte van de gemeente Harderwijk.

Wijnand Kooijmans

Voor wethouder Bert van Bijsteren was dat aanleiding het oorspronkelijke voorstel terug te nemen. Het college wil 150.000 euro voor onderzoek naar de toekomst van het terrein, maar dan vooral gericht op een betere ontsluiting in combinatie met de komst van een groter bedrijventerrein.

Opzet van een nieuwe visie voor het gebied Zandlaan is het weghalen van het vrachtverkeer door de wijk Wittenhagen. Het gaat om verkeer dat vooral bestemd is voor de houtbedrijven die hier zijn gevestigd. De oplossing wordt gezien in een directe aansluiting van het terrein op rijksweg A28 via de N302, de provinciale verbindingsweg van de Veluwe naar Flevoland.

Met het ontlasten van de wijk Wittenhagen zijn alle fracties blij. Maar als eerste spreker zette Menno Doppenberg (VVD) direct de toon. Hij ziet in het gebied Zandlaan ook mogelijkheden voor bijvoorbeeld woningbouw en kantoren waardoor een gemengd gebied ontstaat.

Waar anderen ook wijzen op de plannen in het gebied een woonwagenkamp te stichten, zoals in eerdere plannen ook is opgenomen. Het college zet in hun voorstel vooral in, naast de verbetering van de verkeerssituatie, op verbetering van de bestaande bedrijvigheid en uitbreiding tot vijftien hectare.

Dat zou grotendeels moeten worden betaald door de twee grootste bedrijven die op de Zandlaan zijn gevestigd. Die zijn ook bereid flink in de buidel te tasten maar er rest nog altijd een gat van 1,6 miljoen. Reden voor een negatief intern advies aan het college.

ZEKERHEID Het resterende bedrag moet worden opgehoest door de kleinere bedrijven die aan de Zandlaan zijn gevestigd. Maar die hebben niet meteen over dat bedrag de beschikking waardoor de gemeente het wellicht eerst moet voorschieten. Intern, en dat wordt gedeeld door de commissie, bestaat er onzekerheid of het bedrag wordt terugbetaald en binnen welke termijn. Dat vindt men een te groot risico.

Ook verplaatsing van de bedrijven naar bestaande bedrijventerrein wordt gezien als optie. Het college denkt echter dat uitbreiding van het bedrijventerrein aan de Zandlaan welkom is gezien het gegeven dat men verwacht dat op termijn een tekort aan bedrijventerreinen ontstaat dat kan worden uitgegeven aan belangstellenden.

Henk Vermeer (Harderwijk Anders) vindt het voorstel van het college te vaag om hier direct ja op te zeggen. Hij deelt de mening dat eerst alle opties onderzocht moeten worden en de raad daarna een compleet plan dient te worden voorgelegd. Zijn advies, nog eens extra ondersteund door Laurens de Kleine (PvdA) was dan ook het stuk terug te nemen. Om te voorkomen dat de raad anders nee zegt en de ontwikkeling van het gebied van de baan is.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie