!
Afbeelding
Pixabay

Onderzoek milieu-eisen voor bedrijven op Lorentz III

28 oktober 2021 om 16:16 Politiek

HARDERWIJK Is het voor het bedrijventerrein Lorentz in Harderwijk nog wel wenselijk de hoogste categorie milieubelastende bedrijven te handhaven als het gaat om bedrijven die zich hier willen vestigen. Dat gaat het college van burgemeester en wethouders heroverwegen.

Wijnand Kooijmans

Op basis hiervan kan een afweging worden gemaakt tussen het vestigingsbeleid voor Lorentz, de mogelijkheden van de gevestigde bedrijven en eventuele woningbouw in de directe omgeving.

In afwachting van de uitkomsten van de heroverweging wordt geen medewerking verleend aan nieuwe initiatieven welke zijn gelegen binnen de milieuzonering van Lorentz. Wel worden besluiten genomen ten aanzien van enkele bestaande plannen. Het gaat dan om verzoeken om de bouw van één of meerdere woningen mogelijk te maken met gebruik making van de sloopregeling welke geldt voor het voormalige eendengebied rond de Parallelweg.

Alle verzoeken liggen in de directe nabijheid van het bedrijventerrein Lorentz. De heroverweging is nodig omdat wordt verwacht dat er in de toekomst meer van deze verzoeken worden ingediend. Dat betekent dat onderzocht moet worden in hoeverre de zonering van dit bedrijventerrein een belemmering kan zijn voor de bouw van woningen.

ASPECTEN Andersom is het ook van belang aan de weet te komen of de bouw van woningen de bestaande bedrijven niet belemmert in de bedrijfsvoering. Of de vestiging van nieuwe bedrijven bemoeilijk. Ook moet worden gekeken naar aspecten als ruimtelijke aanvaardbaarheid, landschap, geluid, geur, gevaar, externe veiligheid etc.

Dat moet onder meer leiden tot een visie voor het kleinschalige agrarische open landschap van het gebied rond het Van Goorswegje waarbij een duidelijk ruimtelijk kader wordt gesteld waarbinnen woningbouw mogelijk is. Voor woningbouw aan deze weg zijn twee verzoeken ingediend.

In eerste instantie heeft het college medewerking toegezegd aan het plan voor het Van Goorswegje 13-15.

INPERKING Medewerking op dit moment wordt echter niet meer wenselijk gevonden. Er kan geen aanvaardbaar woon- en leefklimaat worden gegarandeerd en ook is niet aangetoond dat er inperking is van de mogelijkheden op Lorentz. Dat maakt een nadere heroverweging noodzakelijk. Het college verwacht dat wordt verwezen naar de goedgekeurde plannen voor Glindweg 8 en de Zuiderzeestraatweg 79. Erkend wordt dat hier onvoldoende rekening is gehouden met de milieuzonering van Lorentz III. Aangezien het hier om een omissie gaat moet dit worden beschouwd als een incident waaraan geen rechten kunnen worden ontleend.

Aan de hand van de gewenste visie kan mogelijk alsnog worden meegewerkt aan het plan. Dat geldt ook voor de aanvraag voor woningbouw op het perceel Van Goorswegje 17-19. 

Aan het plan voor woningbouw op het perceel Mheenweg 10 wordt geen medewerking verleend. Hier geldt niet alleen de milieuzonering van Lorentz. Maar moet ook worden gekeken naar de zonering van het aangrenzende sportpark. Woningbouw binnen de zonering wordt niet wenselijk gevonden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie