Afbeelding
www.pixabay.com

Gebruik afvalcontainers

Politiek

HARDERWIJK Er kan ongeveer 72 tot 73 keer van ondergrondse afvalcontainers gebruik worden gemaakt om tot een zelfde kostenpost te komen als het gaat om het inzamelen van huisvuil.

Wijnand Kooijmans

Bij het berekenen van het nieuwe tarief voor de afvalinzameling is er van uit gegaan dat de kliko vijftien keer aan de weg kan worden gezet. Dat brengt een variabel tarief van 116 euro met zich mee. Dat is vertaald naar het aantal keren dat gebruik gemaakt kan worden van de ondergrondse containers.

De compensatie voor mensen die in de eerste maanden nog geen groente-, fruit- en tuinafval (GFT) kunnen scheiden wordt berekend in 2022. Dit omdat nog niet zeker is wie wanneer een verzamelcontainer tot zijn of haar beschikking krijgt. De gemeente is daarbij afhankelijk van de levertijden en eventuele obstakels die men tegen komt op het moment dat ze worden geplaatst. De compensatie wordt met de eindafrekening van 2022 in februari 2023 verrekend.

Opgemerkt wordt een deel van de bewoners van appartementen al wel een verzamelcontainer in hun buurt hebben. Daarvan kunnen zij gebruik gaan maken. De compensatie geldt daarom uitsluitend voor bewoners die deze mogelijkheid niet hebben. In de brief bij de begroting was aangegeven dat er sprake was van een daling van 28,1 miljoen naar 17,8 miljoen in 2025. Dat is een foutje. De actuele algemene reserve bedraagt op dit moment 27,9 miljoen en zakt naar 25,4 miljoen in 2022 en de jaren daarna. Er wordt incidenteel geld uit de algemene reserves gehaald, onder meer om de lastenstijging voor de inwoners van de gemeente Harderwijk niet al te zeer te behoeven te verhogen.

Afbeelding
Tentweek Harderwijk in laatste week zomervakantie 13 uur geleden
Afbeelding
Boekpresentatie Ik lees en zing groep 3 13 uur geleden
Afbeelding
Ook voor de geslaagden van het VSO ZML De Lelie kan de vlag uit 13 uur geleden
Afbeelding
Podiumspektakel Harderwijk in opbouw 14 uur geleden
Afbeelding
Re-creatie Column 21 uur geleden
Afbeelding
Abnormaal Column 5 jul, 15:01
Afbeelding
Geen boete voor barmhartigheid 5 jul, 15:00