!
Afbeelding
Pixabay

Harderwijk verbetert toegang van de publieke buitenruimte

30 mei 2022 om 15:07 Podiumkunsten

HARDERWIJK Met een herziening van het handboek toegankelijkheid publieke buitenruimte wil de gemeente Harderwijk voldoen aan de nieuwste eisen die gesteld kunnen worden aan de toegankelijkheid van de publieke buitenruimte.

Deze ruimte moet voor iedereen in een bepaalde mate toegankelijk zijn. Dit geldt hoofdzakelijk voor voorzieningen binnen de bebouwde kom maar ook voor voorzieningen buiten de bebouwde kom, zoals bijvoorbeeld de (speel)voorzieningen in het bosgebied aan de Watertorenweg. 

Opzet is meer en expliciet rekening te houden met de inrichtingseisen die voor de verschillende doelgroepen met een beperking van toepassing zijn. Dat geldt niet alleen voor mensen met een visuele beperking maar is breder dan dat. Gedacht kan worden aan kinderen, senioren of mensen met een kinderwagen of rollator. 

ZELFSTANDIG Voor mensen met een functiebeperking betekent een toegankelijke openbare ruimte dat ze langer zelfstandig kunnen functioneren. Wanneer een openbare ruimte onvoldoende toegankelijk is, worden die mensen beperkt in hun bewegingsvrijheid.

Het nieuwe handboek is in nauwe samenwerking met de leden van de Werkgroep Toegankelijkheid tot stand gekomen. De gemeente is tevens aangesloten bij het kennisplatform Ruimte voor Lopen. Met het vaststellen van het handboek wordt de ambitie onderstreept om ook daadwerkelijk meer ruimte voor lopen te creëren.

DOELGROEPEN In het plan wordt aangegeven dat het niet mogelijk is om alle groen- en parkgebieden in Harderwijk in zijn geheel toegankelijk te maken voor alle doelgroepen. Dit zou veel eisen stellen aan alle paden in deze gebieden en komt de algehele natuurwaarde en beleving niet ten goede. 

Dat maakt dat er voor wordt gekozen een aantal park- en groengebieden aan te wijzen die voldoen aan het toegankelijkheidsniveau ‘Basis’. Dit kan een rondje door het park zijn maar ook een route naar een bepaald aantrekkelijk punt aan het water in het park.

ZICHTBAAR Gevraagd wordt om extra verlichting op bijzondere plekken, zoals oversteekplaatsen. Deze moeten extra zichtbaar zijn. Objecten in de looproute moeten voorzien zijn van een kleurcontrast met de omgeving, ten minste op hoogte tussen 1,40 en 1,60 meter. Bij trappen met meer dan twee treden moet bijvoorbeeld een leuning zijn maar ook voldoende ruimte om elkaar te passeren. Banken die worden geplaatst moeten bereikbaar zijn via toegankelijke voetpaden. 

Op een route moet om de driehonderd meter een zitgelegenheid komen. Naast banken moet er een verharde opstelplaats zijn voor rolstoelen, rollators en scootmobielen. De banken moeten voorzien zijn van leuningen. Speeltoestellen moeten via een verhard pad toegankelijk zijn. Wat betreft ondergrond zijn kunstgras of rubberen tegels prettiger dan zand of houtsnippers voor kinderen die moeilijk lopen.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie